Lavangen kommune har fostret opp to fremadstormende og frittalende unge kvinnelige politikere. Folkebladet slapp til listetoppene Cecilie Terese Myrseth (Ap) og Sandra Borch (Sp) for å si litt om oppveksten i hjemkommunen.

Løftet fram enkeltelever

– For det første synes jeg jo dette er veldig artig. Jeg vil trekke fram Lavangen skole som evnet å løfte fram enkeltelever og ga dem rom for å utvikle seg. Kanskje særlig i forhold til muntlige prestasjoner. Muntlige presentasjoner ble kjørt ganske hyppig for at elevene skulle bli trygge i forsamlinger. Vi var ikke mer enn 7–9 elever i klassen. Det er klart at det da også blir det rom for å ivareta hver enkelt elev og gjøre dem trygge, sier Sandra Borch.

Godt ivaretatt

– Men også at det ble satset på ungdomsråd og at unge politikere fikk innflytelse tidlig var viktig. I kommunestyret i Lavangen er alle politiske partiene flinke til å løfte fram unge politikere tidlig. Det er en gjenganger at partiene ønsker å ha en ung person høyt på lista som skal representere ungdommen og ikke minst utvikle seg politisk. Det er 10 år siden Bernhardt Halvorsen ringte meg og spurte om jeg ville stå på lista for Sp. Da var jeg 18 år, forteller hun.

Året etter satt hun i kommunestyret.

– Jeg husker godt mitt første møte og hvor godt jeg ble ivaretatt av de politikerne som hadde vært med lenge, sier hun.

Politisk familie

– Sandra og jeg kjenner hverandre godt, men vi har ikke vært i de samme miljøene. Sandra er på en måte min lillesøsters generasjon. Men Lavangen er en flott kommune som har en stor dugnadsånd med veldig mange lag og foreninger. Jeg har hørt alle innbyggerne er med i minst fem lag og foreninger. Det er et stort fokus på frivillighet fra man er ganske ung i Lavangen, sier Myrseth.

– For min egen del så kommer jeg fra en politisk familie, jeg har vokst opp med politiske diskusjoner og blitt utfordret. Og jeg har fått være med på mange ting som å opprette ungdomsråd, vært med å ta styringa på ungdomsklubben og at vi fikk på plass et helsestudio som til og med er aktivt i dag, fortsetter hun.

– Lov å stikke seg fram

– På skolen fikk vi hele veien være med å ta ansvar og bli stilt til ansvar i veldig trygge omgivelser der alle ville hverandre godt. Det er ingen selvfølge i større samfunn. Lavangen hadde et veldig trygt samfunn da jeg vokste opp. Det var det lov å stikke seg fram, det var lov å få ting til. Sånn må det nesten være om en skal kunne komme opp og fram, sier hun.

– Det er nok helheten med alle aktive rollene i ungdoms- og kulturmiljøene i kommunen som var viktig for meg. Vi var med i leikarringen og vi laget revyer. Slik fikk vi vist oss fram og samarbeidet med veldig mange ulike folk. Dette er veldig viktige ting å ta med seg hvis du skal bli en politiker. Jeg har også spilt en rolle der jeg var min egen bestefar da han var ordfører. Det er også noe med det å lære å ikke ta seg selv så høytidelig, sier hun.

Stort engasjement

Ordfører Bernhardt Halvorsen (Sp) er skråsikker på at begge havner på Stortinget til høsten.

– Det blir helt topp. At vi får to fra Lavangen sentralt i politikken gjenspeiler noe av det politiske engasjementet vi har hatt i kommunen opp gjennom årene, sier han.

– Hvorfor er det slik?

– Det er nok flere årsaker, men tema kommunesammenslåing og at Lavangen har vært gjennom en deling på 60–70 tallet tror jeg har ført til et stort engasjement. Vi har også alltid hatt en høy oppslutning under politiske valg i Lavangen.

– Og vi er opptatt av å støtte opp om ungdom og ha dem med i politikken, sier Halvorsen.