– Summa summarum er vi godt fornøyde, sier ordfører Geir-Inge Sivertsen om Lenvik kommunes 2016-regnskap.

Det til tross, så vil verken han, rådmannen eller økonomisjefen lene seg tilbake i troen på at gode resultater bare vil komme rekende på i fjøl.

– Selv om resultatet for så vidt er komfortabelt, er det ikke større enn det bør være. Det er viktig med fortsatt fokus på drifta, understreker Sivertsen.

Skatt bedret resultatet

Noe ledelsen er svært fornøyde med er at de aller fleste av kommunens rammeområder endte opp med mindreforbruk i fjor.

– Det vitner om god kontroll, roser rådmann Margrethe Hagerupsen.

En annen faktor som har slått positivt ut for Lenvik er fjorårets skatteinngang. Kommunen fikk hele ti millioner kroner mer i skatteinntekter enn forventet. Det har også bidratt positivt at kommunen fikk én millioner kroner i ekstraordinære skjønnsmidler, dette fordi Lenvik har mange ressurskrevende brukere.

Kunne vært større overskudd

Overskuddet kunne også vært enda større hadde det ikke vært for at kommunen måtte ta av overskuddspotten til å dekke inn noen utgifter som dukket opp i løpet av fjoråret.

– Vi har satt av 1,3 millioner i forbindelse med en farledssak vi har gående med Kystverket. Som en teknikalitet har vi også vært nødt til sette av 1,2 millioner kroner for å balansere drifta etter salget av Fjordgård skole, opplyser økonomisjef Geir Henning Iversen.

Minimumsavdragsberegninger viste også at kommunen har satt av for lite til avdrag. Derfor måtte fire millioner kroner settes av til dette formålet.

Bygger opp fond

Når revisjonens godkjenning av regnskapet er klart, legges regnskapet frem for politisk behandling og da bestemmer kommunestyret hvordan mindreforbruket skal disponeres.Rådmannen vil i den anledning foreslå at det aller meste settes av til disposisjonsfond. Går politikerne inn for dette vil Lenviks ubundne investeringsfond og disposisjonsfond samlet beløpe seg til vel 27 millioner kroner.

Det mener rådmannen vil være greit.

– For det er ikke lenge siden vi var bunnskrapet, poengterer Hagerupsen.