Også på Tennevoll er skogens konge nærgående

– Unger kommer gråtende på skolen og er livredde for de store elgene langs skoleveien. Det skjer at voksne til fots på tur til barnehagen ikke tør å passere når flere elger beiter på begge sider av veien og må gjøre vendereis. En person måtte gå ved siden av en bil for å tørre å gå forbi, forteller Stine Mari Høyem.

Selv bor hun like ved og observere at elgen gjerne blokkerer stien skoleungene tar fra boligfeltet Sneveibakkan. Hun har til og med opplevd at elgen kommer inn på uteplassen bak huset. Med mobilen har hun fanget opp elgene her. Årvisst dukker elgen opp rundt tettstedet på Tennevoll i Lavangen. Den er svært nærgående og bryr seg lite om biler og folk til fots.

– Noe må gjøres for å fjerne elgene, jeg håper det ikke må en ulykke til før kommunen gjør noe, sier Høyem.

Elgen ikke redd

– Mange foreldre i nesten hele boligfeltet er veldig bekymret for elgen som er blitt veldig nærgående. Den er jo ikke redd for folk eller biler. Prøver man å jage, blir den bare stående. Vi har sett opp til seks elger ovenfor barnehagen i boligfeltet, sier Høyem som har med seg Birgitte Bratsberg og ungene.

– Dette skjer hvert år på denne tida, noe må gjøres for å få de fjernet. Jeg føler at vi ikke blir tatt på alvor av kommunen, sier hun.

Oppvekstsjefen engstelig

– Kommunen har jo et ansvar for at ungene skal ha det trygt, sier oppvekstsjef Tove Hansen som også har fått vite om svært redde skoleunger som kommer gråtende til skolen. Hun forteller at skolen i dag har gjort en henvendelse om dette til tekniske sjef som også er sekretær for viltnemdsaker i planutvalget. Selv har hun muntlig gjort snakket med teknisk sjef for et par uker siden. Hun vil ikke blitt tatt bilde av.

Forringer trivsel

– Jeg fikk til svar at elgen måtte opptre truende over lang tid om de skulle fjerne den. Som voksen beboer i boligfeltet, må jeg se meg over skuldra før jeg tør gå ut. Elgen flytter seg ikke og det oppleves som skremmende. Uansett bør det settes i gang tiltak som gjør at elgen blir fjernet. Det forringer jo vår trivsel nå vi ikke kan gå ut på grunn av redsel for elgen, sier oppvekstsjefen.

– Føler du at du blir tatt på alvor?

– Jeg har ikke nådd fram, men kanskje noe skjer når foreldrene nå tar opp saken, sier oppvekstsjef Tove Hansen.

Teknisk sjef jager elgen sjøl

– Joda vi tar saken på alvor. Seneste i morges var jeg og jaget vekk elg ved boligfeltet. Vaktmestrene og jeg har vært rundt og observert situasjonen, forteller teknisk sjef Albert Pedersen som også er sekretær i viltnemdsaker.

– Hvorfor er det årvisst så mye elg i bebyggelsen og er det for mange av dem?

– Den trekker hit på grunn av mattilgangen, men jeg tror ikke det er for stor bestand. Uansett bør den reguleres på ordinær jakt, sier han og mener det skal mye til før man kan skyte elgen selv om de er nærgående og oppleves som truende av folk og unger.

– Andre tiltak må først prøves, sier han.

Oppvekstsjefen er klar over at unger har kommet gråtende av redsel på tur til skolen og er klar på at slik skal ungene ikke ha det. Foto: Ulf Antonsen
- Noe må gjøres før det skjer en ulykke, sier Stine Mari Høyem. Foto: Ulf Antonsen
Elgen er svært nærgående og lite sky for folk og biler på Tennevoll der den lusker rundt hushjørnene. Foto: Ulf Antonsen