BARUDFOSS: Senterpartiets forsvarspolitiske talsperson og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget vil sette makt bak viljen til å bevare 339-skvadronen på Bardufoss. Derfor vil partiet nå invitere Ap med på et såkalt representantforslag for å få omgjort flyttevedtaket av 339-skvadronen i langtidsplanen for Forsvaret. Representantforslag må også inneholde at Bardufoss fortsatt skal være hovedbase for Forsvarets helikoptervirksomhet.

Avklart

Og sett i lys hva Ap nylig gikk ut og sa om helikoptrene på Bardufoss, så kan hun ikke se at det skal være noe problem å få partiet med på et representantforslag.

– Jeg registrerer at det har skjedd nye ting i Arbeiderpartiet og derfor vil vi invitere de med på å fremme et represtantforslag. Jeg opplever jo at Ap vil det samme som vi, og da kan vi sammen gjøre det klart at kommer vi i regjering med Ap så er saken avklart, sier Navarsete.

Hun ønsker fortsatt at fordelingen av helikopter skal være ni på Rygge og ni på Bardufoss. Men Bardufoss skal være hovedbase.

Komme før valget

Til Folkebladet sa leder av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap), i forrige uke at partiet ikke ville fremme noe representantforslag før valget. Men Navarsete er klar på at skal det skje så må det skje før valget.

– Vi hadde ikke tenkt at det var mulig å diskutere et slikt forslag med Ap, men nå ser jeg ikke at det skal være noen problemer med å få til et slikt forslag. Sentrumspartiene er jo enige. Det vil være en stor skuffelse hvis Ap sier nei utfra det de har sagt. Hvorfor skrive slike kronikker som de har gjort hvis de ikke mener det, spør Navarsete.

Sp vil uansett fremme forslaget, med eller uten Ap.

Større hær

Samtalene med Ap skal ikke bare inneholde helikopter. Navarsete vil også diskutere landmaktstudien. Selv om hun ser at saken kan bli verre å bli enige om før valget siden studien legges fram først etter valget.

– I likhet med representantforslaget må landmaktstudien komme før valget. Partiene må jo få anledning til å diskutere hva de mener om hæren og Forsvaret før valget til høsten. Vi ønsker å diskutere fastere innretning på landmaktstudien med Ap, sier Navarsete.

Med fastere innretning mener hun at for Sps del er det ikke snakk om å gå ned på eller gjøre store forandringer på Hæren slik vi ser den i dag. Navarsete vil tvert imot øke kampkraften ved å gå inn for mer folk og en større hær. Det samme gjelder Heimevernet. Og ikke minst sørge for investeringene i kampluftvern, artilleri og oppgradering av stridsvognene.

– Vi ønsker å bygge videre på Hæren. Vi vil blant annet ha den fullmekanisert. Det er den ikke i dag. I tillegg til å bevare brigaden ønsker vi også å opprette flere bataljoner. Vi ønsker å øke kampkraften med mer folk på bakken og mer folk i Heimevernet, sier hun.