TROMSØ: Troms politidistrikts forvaltningsenhet la tirsdag fram tallene for 2016. En ting som utmerket seg der, er en nær dobling i antallet avslag på søknader om førerkort.

Avslag

I 2015 ga kontrollseksjonen ved Troms politidistrikts forvaltningsenhet avslag på 45 søknader om førerkort. I 2016 var antallet avslag 80.

– Det er en stor økning, og vi vet ikke hva det skyldes. Vi er derfor spent på å se hvordan dette utvikler seg i 2017 – om det er en trend eller et avvik, sier konstituert leder ved seksjonen, Stina Bakke Eriksen.

Første gang

Eriksen forteller at majoriteten av søknadene om førerkort som kommer inn til dem, er sendt på vegne av førstegangsoppkjørere. Personer som har mistet førerkortet og søker om nytt utgjør en mindre del av statistikken.

– Som sagt vet vi ikke hvorfor det har blitt som det har blitt i 2016, men det kan hende antallet som har kjørt opp har steget betydelig. De tallene har ikke vi tilgang på, da vi får søknadene gjennom et samarbeidssystem operert av Statens vegvesen. Det gjør det også vanskelig for oss å samle statistikk på hvor mange søknader vi har behandlet, sier hun.

Narkotikakriminalitet

Seksjonslederen anslår imidlertid, etter manuell opptelling, at det totale tallet på søknader i fjor ligger på rundt 6.750.

– Hva skal til for at dere gir avslag på en søknad om førerkort?

– Det dreier seg i hovedsak om vandel – at en har gjort noe kriminelt forut for eller under søknadsprosessen, svarer Eriksen.

Hun påpeker at dette i særlig grad gjelder narkotikaforbrytelser, men ønsker ikke å spekulere i om mer utbredt bruk av narkotika spiller inn på tallene. Årsstatistikken fra Troms politidistrikt viser at antallet narkotikasaker fra 2012 til 2016 har gått ned med 20,1 prosent, og at det var en nedgang fra 2015 til 2016 på 14,9 prosent.

Nedgang

Statens vegvesen opplyser at det fra 2015 til 2016 var en nedgang på oppkjøringer i Troms.

Deres statistikk viser at det i 2015 ble gjennomført 3.399 praktiske oppkjøringer i fylket. Av disse besto 78 prosent. I 2016 var tallet på oppkjøringer 3.291, og 76 prosent besto.

En økning i antallet oppkjøringer forklarer altså ikke økningen i politiets søknadsavslag.

Kanskje vil 2017 gi nye svar? Det håper hvert fall Eriksen.