Rett på sak

1. Hvilken sak brenner du for?

- Alt mulig.

2. Hva gjør du for miljøet?

- Kaster ikke søppel ut gjennom bilvinduet.

3. Fisk eller kjøtt?

- Fisk.

4. Hvem vil du ta med deg til en øde øy?

- Gerd fra Storfjord.

5. Hva er du redd for?

- Ingen verdens ting.

6. Hva mangler i regionen?

- En samlende leder.

+ + + + + + + +

– Hvordan var det å bli filmstjerne, Bergtor Opsett?

– Jeg merka ingen forskjell, for det har jeg vært i mange år.

– I mange år?

– I 2008 var vi på MS Havsel med på å lage ”Iskald planet” for BBC på Svalbard. Det er en serie som BBC har laga fra Arktisk og Antarktisk. MS Havsel var med i filmen og jeg var maskinist, den gangen som nå under innspillingen av ”Sealers – One Last Hunt”.

– Har dere vært med på flere filmer?

– I 2013 var vi med å lage filmen ”Polar bear – family and me” med Gordon Buchnanan. Vi begynte først i februar og det varte til september. De filma ei binne med to unger en hel sommersesong.

– Og så ble det sel?

– ”Sealers – One Last Hunt” er en dokumentarfilm. Ingen ting er lagt til, ingen ting er tatt bort. Det er en helt nøytral film, slik at de som vil mene noe, de må lage sin egen mening. De kan ikke ta den ut av filmen.

– Hva handler den om?

– Det er rett og slett hva vi på MS Havsel gjør fra vi går fra kaia i Alta og til vi er tilbake i Alta. Vi er på selfangst og vi er den eneste båten som gjør det.

– Så nå blir det slutt på selfangsten?

– Det er nok slutt. Det er ikke is igjen og selen må kaste (føde, red. anm.) på isen. Der må ungene ligge i 14 dager før de er svømmedyktige og de kan ikke ta til seg mat i sjøen. Selen kaster omkring 1. april og selfangsten starter ikke før 10. april, slik at ungene skal ha anledning til å stikke av.

– Hadde dere kamera rundt dere hele tiden?

– Omtrent hele tiden. Det var vel omtrent som å være på ”Farmen”, de var rundt deg hele tiden. De ble etter hvert en del av verden rundt deg. Men de hindret oss ikke på noe vis.

– På ”Farmen” blir man jo kasta ut. Skjedde det hos dere?

– Det kan du si. Det var en førstereis som vi ikke kunne bruke, som ble satt på land.

– Har du vært mye på selfangst?

– Jeg har sju sesonger med MS Havsel. Tidligere fikk man tilskudd fra staten for å opprettholde denne næringa, men nå er det slutt på det. Og da lønner det seg ikke.

– Hvorfor ble det slutt på de statlige tilskudd?

– EU har stoppa all handel med selprodukter, inklusiv skinn. Så det er kun i Norge du får solgt spekk, kjøtt og skinn. Spekket selger vi til en bedrift på Vestlandet. De lager medisinsk olje av spekket fra ungdyr. Olja heter Polarolje. Kjøttet blir solgt stort sett til kunder som kommer på kaia, med bøtta klar.

– Og skinnet?

– De må til utlandet og garves og det tar samme firmaet seg av. Men det blir ingen netto for oss.

– Hvorfor slutta staten å støtte selfangsten?

– Det kommer fra protester fra miljøvernorganisasjonene. Helt fram til 2014 fikk man tilskudd for å redusere selbestanden, men det er som sagt falt bort nå. De skjedde også på 80–tallet, og da fikk vi den selinvasjonen!

– Selinvasjon?

– Ja, særlig Finnmark ble ille plaga. Selen kom helt inn i fjordene, tok all fisken og ble sittende fast i garna til fiskerne. Da måtte man slå til for å rydde opp og det er noe slikt jeg er overbevist om vil skje igjen.

– Så du mener torskebestanden kan stå i fare?

– Ja, faktisk. Det er det islendingene er redde for. De er jo et sårbart land.

– Du ”meiner” om mye?

– Om alt. For eksempel mener jeg at sammenslåingen av Senja kommunene og Lenvik blir en tragedie. Senja kunne ha blitt en egen kommune, for de har jo de samme problemene. Det er fire fiskevær som føder hele øya, så Senja bør bli en egen kommune.

– Man da blir jo halve Lenvik borte?

– Ja, men de kan slå seg sammen med Sørreisa og Dyrøy. Det er jo snarere å kjøre til Dyrøy enn til Gryllefjord.

– Og hvor skulle så kommunesenteret til Senja kommunen ligge?

– Det kunne ha ligget på Silsand eller kanskje på Svanelvmoen.

– Andre ting?

– Det må bygges jernbane fra Fauske til Narvik, eller kanskje til Balsfjord. Lenger nord går det ikke, for da blir det så mye samekrangel at de blir ikke enige på 200 år!

– Tenker du på turisme med jernbanen?

– Nei, det må bli en godsbane, fordi en god del av den må legges i tuneller.

– Du er opptatt av Forsvaret?

– Det merkverdige er at Forsvarssjefens planer først legges fram for Oslo Militære samfunn før de sendes til behandling i Stortinget. Det virker som om det er Oslo Militære samfunn som bestemmer forsvarplanen for Norge. Derfor er det at helikoptrene havna på Rygge.

– Vi har jo en sterk krigsfare fra Sverige. Du må ikke glemme Karl den 12.?

– Ja, vi har jo tyttebærkrigen på 1800 tallet i friskt minne, så der må man nok øke beredskapen!

– Hvem er du?

– Jeg er født og oppvokst i Bardu, i Sørskogen. Etter grunnskolen ble det landbruksskole på Gibostad og landbruksteknisk institutt (LTI) på Vikeid i Sortland, og så ble det agroteknikk på Kleiva landbrukskole. Innimellom disse skolene jobba jeg som sjømann og anleggsarbeider. Ferdig med skolene ble det et år som landbruksavløser i Fagerfjell og etter det fire år i Hålogaland ingeniørbataljon på Setermoen. Tilbake til anleggsbransjen, så tok jeg økonomisk utdannelse og jobba åtte år i Oslo. Flytta til Senja i 2008 og bor der i dag. Jeg ble pensjonist i 2011.

– Hobbyer?

Fotografering, natur og båter. Ca 2000 foto på Google earth og Google map. 450 foto på Marinetrafic, som er en nettside for båtinteresserte. I tillegg har jeg noen Rapid 2–hjulstraktorer.