SJØVEGAN: Røde Kors har nylig gjennomført en øvelse med 12 skutere og 14 personer i ”Område 5”, med oppstart på Setermoen.

Tur- og lekekjøring

I rapporten etter øvelsen som blant annet er sendt til politiet kommer det frem at det ble observert veldig mye ulovlig skuterkjøring. Det trekkes frem områdene rundt Langevatnet i Bardu, Steinvatnet i Salangen og Hjertindskaret/Hjertindtuva i Bardu/Sørreisa.

– Vi observerte veldig mye skuterspor på kryss og tvers i flere av områdene. Vi traff også på en god del skutere midt oppe på fjellet. Både ”turkjøring” og ”lekekjøring”, godt voksne og ungdommer. Greit å poengtere at dette ikke dreide seg om reindriftsutøvere da vi kjenner familien Oskal godt og vet at de ikke var i området, skriver Røde Kors i rapporten.

Kjent med problemet

Politioverbetjent Katrine Grimnes ved Målselv lensmannskontor forteller at de i vinter har vært ute på ett oppdrag i forhold til ulovlig skuterkjøring, det var ved Altevatnet.

– Det kom i stand på bakgrunn av ei konkret melding. Det ble opprettet en sak på ulovlig kjøring og det vil bli opprettet flere, forteller Grimnes til Folkebladet.

– Røde Kors har observert mye kjøring. Er det noe politiet også erfarer?

– Ja, det er det. Men vi har ikke så langt hatt det oppe som tema i år fordi det er tidlig på sesongen. Men det området som Røde Kors omtaler er nevnt flere ganger tidligere i forhold til mye kjøring. Noe kjøring er lovlig, men vi har ikke grunn til å tro at det ikke foregår ulovlig kjøring også sier hun.

Lover økt fokus

– Betyr dette at det kan komme kontroller i dette området?

– Ja, det kan det bety. Men jeg skal være forsiktig med å love noe fordi vi har også mange andre oppgaver. Vi konstaterer at sesongen er i gang og da vil vi ha et økt fokus på ulovlig kjøring. Vi er opptatt av at de som kjører ulovlig kan også sette andres liv i fare når de kjører i fjellsidene. Vårt utgangspunkt er å prøve å forebygge i forhold til fare og alvorlige ulykker. Vi vet hvor ille det kan gå når det bedrives kjøring i fjellsidene når det er mye snø og skredfare. Jeg vil absolutt oppfordre folk til å være forsiktig i fjellet. Er det ei tid en skal holde seg borte fra fjellsidene er det nå, sier Grimnes.

– Hva risikerer de som kjører ulovlig?

– Førstegangskjøring ulovlig med skuter medfører forelegg på rundt 10.000 kroner. Ved gjentakelse skal det være en kraftig skjerping.