FINNSNES: Det sier virksomhetsleder for Senjalegen, Evy Nordby til Folkebladet.

Siden like før jul har legenes pasientlister bugnet over hos Senjalegen, som har tilholdssted på Finnsnes på Silsand.

– I hele fjor hadde vi ledige listeplasser, men utover høsten ble de gradvis redusert. Akkurat nå er det fullt, men kommunalsjefen for helse og omsorg og rådmannen er orientert, medgir Nordby.

Pliktig

En fastlege må imidlertid, ifølge Nordby, ha minst 20 ledige plasser før det vises hos Helse Norges oversikt.

- Derfor kan det i mange tilfeller være listeplasser som ligger skjult, men jeg følger med hele tiden, fra uke til uke, sier virksomhetslederen.

Alle kommuner i Norge har et forskriftskrav om å tilby ledige fastlegeplasser til enhver tid, ifølge lovdata.no.

- For tiden klarer ikke kommunene Berg, Torsken, Tranøy og Lenvik å imøtekomme det forskiftskravet. Det er verken planlagt eller ønskelig, sier hun.

- Hva har skjedd på denne korte tida?

- Det er vanskelig å avdekke hva som er årsaken til at vi nå har fulle lister. Finnsnes er et regionsenter og vi har mange innbyggere fra andre kommuner som både oppholder seg og arbeider på Finnsnes som ønsker seg fastlege - selv om de bor i en annen kommune, svarer Nordby.

Hun tenker at ustabil legedekning i andre kommuner kan være én av årsakene til at innbyggere velger seg fastlege hos Senjalegen.

Har krav på helsehjelp

- Er det behov for flere leger?

- Vi må diskutere hva vi kan gjøre for å få flere listeplasser. Om det er å tilføre flere leger, eller å ta andre, interne grep, vet jeg ikke. Saken må løftes opp politisk - for vi må og skal oppfylle kravet om ledige listeplasser, svarer Nordby.

- Man har vel krav på helsehjelp, selv uten fastlege?

- Ja, og vi gir nødvendig helsehjelp til alle som bor og oppholder seg i kommunen, men det er en utfordring, sier hun.

Nordby påpeker at det i utgangspunktet finnes flere listeplasser enn innbyggere på Finnsnes og på Silsand.

- Når kan man forvente å se en løsning?

- Det er ikke uvanlig at kommuner i perioder på et halvt har fulle listeplasser. Akkurat når, kan jeg ikke love, men så lenge er ikke ønskelig, svarer hun.

- Tilstrekkelig

Kommunalsjef for helse og omsorg i Lenvik, Bente J. Karlsen mener fastlegeordningen er tilstrekkelig.

- Vi iverksatte tiltak i 2016 der vi opprettet en ny legehjemmel. Det var tilstrekkelig og vi hadde flere hundre listeplasser ledige da. Det kan imidlertid skje ting underveis, særskilte hendelser, som gjør at vi i en midlertidig periode ikke oppfyller det kravet om å tilby ledige listeplasser, sier kommunalsjef for helse og omsorg, Bente J. Karlsen

Årsaken er ifølge henne ikke kun et økt behov hos befolkninga, men interne situasjoner i fastlegetjenesten.

- Jeg og virksomhetsleder Evy Nordby er nå i dialog om helt konkrete tiltak som kan iverksettes i forhold til situasjonen. Jeg ønsker ikke å konkret gå inn på hvilke tiltak som drøftes før prosessen er avsluttet, sier Karlsen.

- Får det noen konsekvenser at dere ikke oppfyller fastlegeforskriften?

- Nei, ikke som jeg er kjent med, svarer hun.

- Men er fastlegeordningen ved Senjalegen tilstrekkelig?

- I utgangspunktet er den det, ut fra tiltaket som ble iverksatt i fjor. Nå viser det seg derimot at tiltaket ikke to høyde for særskilte hendelser, som jeg ikke ønsker å kommentere ytterligere, svarer Karlsen.

Tar saken til utvalget

Line Miriam Sandberg vil ta opp problemstillinga i utvalget.

Hun er leder for utvalg for helse og omsorg i Lenvik kommune.

- Det er meg fortalt at vi har nok leger i Lenvik i forhold til innbyggertall. Imidlertid kan vi ikke nekte innbyggere fra andre kommuner å ha fastlege på Finnsnes. Dermed blir vi kanskje litt straffet, i gåseøyne, for å ha et godt tilbud ved DMS, sier hun.

Hun poengterer videre at problemstillinga om ingen ledige listeplasser ved fastlegeordninga, er noe hun ønsker å ta opp i utvalget sitt.

- Vi må få redegjort for hva situasjonen er og se på hva som er årsaken, sier hun og tilføyer:

- Det er klart vi må sørge for at en uholdbar situasjon blir redegjort for.

Evy Nordby, virksomhetsleder ved Senjalegen, legger ikke skjul på at det er utfordrende med fulle listeplasser. - Vi oppfyller ikke forskriftskravet, sier hun. Foto: Maria Holm Simonsen
Legevakta er døgnåpent og tilbyr helsehjelp. Foto: Folkebladet