GRYLLEFJORD: – Det stemmer at båten er solgt, bekrefter Harald O. Pettersen, som er styreleder i Selfjordbuen Holding.

Han og Eldar Pettersen kjøpte «E. H. Senior» i 2008. Nå er snurperen/snurrevadbåten imidlertid solgt til Meløy, nærmere bestemt til Meløyfjord fiskeriselskap.

– Er det vemodig?

– Ja, det er det alltid.

– Men det var riktig beslutning for dere å selge?

– Det er ikke godt å si, men det er i hvert fall tatt en beslutning om det, så får vi se i ettertid om den var riktig – vi begynner jo å dra på årene alle sammen, sier Pettersen.

Han henviser til Nergård-direktør Tommy Torvanger for ytterligere kommentarer til saken. Folkebladet har imidlertid ikke lyktes med å komme i kontakt med Torvanger.

Nergård AS eier 48,99 prosent av aksjene i Selfjordbuen Holding.

Trist for kommunen

Torsken-ordfører Fred Ove Flakstad legger ikke skjul på at han synes det er trist at kommunen nå mister sin siste storbåt.

– Nei, det synes man jo ikke noe særlig om, for vi ønsker jo å ha flest mulig fartøy i kommunen — også av en viss størrelse. «E. H. Senior» var den største vi hadde, så det er klart det er trist når denne flytter på seg , sier Flakstad.

Likevel understreker han at salget ikke kom som noen stor overraskelse.

– Eierne er jo godt over 60 år, og har lenge antydet at det kom til å bli et salg. Jeg hadde imidlertid håpet at det skulle bli noen år til, medgir ordføreren.

Fokus på rekruttering

Nå må Flakstad forholde seg til at båten og dennes fiskerirettigheter forsvinner ut av kommunen.

– Hvilken betydning har det hatt for Torsken å ha en slik båt i drift?

– Syv arbeidsplasser på båten, samt en masse arbeidsplasser på land. Det er viktig å få ilandført råstoff først og fremst fra egne båter. Nå må det bli fra andre, noe som er en ny utfordring som vi må se om vi klarer å få til.

Flakstad presiserer at «E. H. Senior» selvfølgelig ikke har levert bare til Gryllefjord, men også til Senjahopen og andre steder.

– Men det er klart at det alltid er negativt å miste en slik båt fra kommunen.

Torsken kommune har lenge hatt et stort fokus på rekruttering til fiskerinæringa. Selv om det ikke er enkelt, har fokuset gitt avkastning.

– Vi har fått noen nye båter de siste båtene, men jeg skulle gjerne ønsket at det bli utviklet større båter. En kombinasjon ov små og store båter er det beste, konkluderer ordføreren.

Torsken-ordfører Fred Ove Flakstad synes det er trist å miste den siste storbåten fra kommunen. Foto: Folkebladet