SJØVEGAN: I dag er det Sjøvegan Maskin & Transport AS som har brøytinga av rode 2, Sjøvegan sentrum. I tillegg vil kommunen vurdere å ta ansvar for rode 3, vest for Medby. Også denne roden har Sjøvegan Maskin & Transport ansvar for.

Stor innsparing

Bakgrunnen for saken er at det er beregnet en innsparing på over 700.000 kroner årlig om kommunen går inn på delvis egenproduksjon. Teknisk sjef Reidar Berg medgir at han er overrasket over at kommunen kan spare inn såpass mye ved å ta deler av jobben selv.

– Hvis kommunen sparer 700.000 kroner, hvorfor er ikke dette gjort før?

– Ja, det er et godt spørsmål. Men vi ser at utgiftene til vintervedlikehold generelt har økt mye de siste årene. Det er snakk om å lease inn to maskiner, en stor hjullaster og en traktor. I tillegg må vi ansette en til i vedlikeholdsavdelingen i kommunen, sier Berg til Folkebladet.

Positive erfaringer

– Vi mener det er en grei løsning. Også de ansatte ser positivt på å gå inn på en slik ordning. Vedlikeholdsavdelingen blir jo også styrket med en ansatt utover vintersesongen, sier Berg.

– Ved en delvis egenproduksjon kommer vi også under terskelverdien på 1,1 millioner kroner. Det betyr at vi kan bestemme hvem som skal regne på de andre rodene. Det er en fordel for de lokale entreprenørene, fortsetter Berg.

– Vi har også tatt kontakt med andre kommuner som har gjort det samme. De har positive erfaringer med delvis egenproduksjon, sier han.

Langt fra sentrum

– Har dere beregnet hva som kan spares om kommunen tar alle rodene selv?

– Nei, det har vi ikke vurdert. Det har heller ikke vært et tema. De andre rodene ligger langt unna sentrum, sier Berg.

Salangen er i dag delt opp i fem roder:

1. Sør for Sagfjorden.

2. Sjøvegan sentrum.

3. Vest for Medby.

4. Seljeskog, Snagli.

5. Øvre Salangen.

Vintervedlikeholdet er i dag utført med en anbudsperiode på tre år med mulighet for forlengelse. Formannskapet skal behandle saken på onsdag. Men avgjørelsen kommer først når saken kommer opp i kommunestyret. Om politikerne går inn for delvis egenproduksjon blir det iverksatt vinteren 2017/2018. Alternativt kan politikerne vedta å videreføre at kommunen konkurranseutsetter alt av vintervedlikehold.

Teknisk sjef Reidar Berg forteller at kommunen vil lease to maskiner og styrke bemanningen med en ansatt.