BARDUFOSS: Kofas (kontrollorganet for offentlige anskaffelser) dom medfører at byggingen av den nye sykehjemmet på Andslimoen, til en kostnad på omlag 160 millioner kroner, blir utsatt på ubestemt tid. Målselv kommune må kjøre hele anbudsprosessen på nytt. Det er i allefall det mest sannsynlige etter at Målselv ikke fikk medhold av Kofa.

Manglet godkjenning

Saken dreier seg om anbudet på det nye sykehjemmet som Målselv kommune tildelte Nor-Team Entreprenørforretning. Denne tildelingen ble klagd inn til Kofa av Storegga Entreprenør. Målselv-bedriften mente at Nor-Team mangler kvalifikasjonskravet om ”faglige godkjenninger/autorisasjoner” for seg selv og underleverandører, for å utføre jobben. Det sier Kofa seg enig i.

– Innklagede mener at det ikke er stilt et krav om sentral godkjenning, men ”påkrevde” faglige godkjenninger, og viste til tidligere klagenemndpraksis, om at oppdragsgiver må godta alternativ dokumentasjon som viser at selskapets kvalifikasjoner er tilstrekkelig til at lokal godkjenning kan påregnes etter at tildeling er skjedd. . Konsekvensen av at kravet om søknad og godkjenning er bortfalt er, etter innklagers syn, at godkjenning som etterspurt ikke lenger er ”påkrevd”, skriver Kofa.

Ulovlig

Men reglene om lokal godkjenning for ansvarsrett opphørte 1. januar 2016. Foretakene skal i stedet sende en erklæring til kommunen om at de påtar seg ansvar i byggesaken. Derfor mener Kofa at Målselvs forståelse medfører at kvalifikasjonskravet blir uten innhold, og det er ikke i samsvar med klarhetskravet slik det er formulert av EU-domstolen. Kofa mener at Målselv kommune har brutt regelverket ved å oppstille et ulovlig kvalifikasjonskrav.

UGUNSTIG Rådmann Hogne Eidissen skulle gjerne vært saken foruten, men tar Kofas avgjørelse til etteretning.

– Jeg skal legge fram saken for formannskapet, men det skal vel mye til for at vi ikke velger å følge Kofa, sier rådmann i Målselv, Hogne Eidissen.

Lyses ut

Anbudet må lyses ut på nytt, men Eidissen sier det ikke medfører annet enn at byggestart for sykehjemmet blir utsatt på ubestemt tid.

– Det er ingen gunstig situasjon, for vi skulle gjerne kommet i gang. Men vi må bare ta avgjørelsen i Kofa til etteretning, sier Eidissen.