GIBOSTAD: Sorgen var stor da tre av hestene oppstallet hos Senja videregående skole (VGS) på Gibostad måtte avlives i løpet av våren og sommeen i fjor. Dyrene, to skolehester og en elevhest, var rammet av silosyke.

Tung tid

Nå, etter ei tung tid, er imidlertid sorg snudd til glede ettersom stallen begynner å fylles opp igjen.

– Vi har kjøpt to nye skolehester. Den ene kom på plass like før nyttår og den andre nå i januar. I tillegg har vi ytterligere en hest på fôr, opplyser Randi Moen ved Senja VGS.

Skolehestene er lyngshester, en hingst ved navn Tengel og ei hoppe som heter Bjørk. Hoppa er i tillegg drektig, og skal nedkomme med føll nærmere sommeren.

Mistet alle skolehestene i sykdom Senja videregående skole er fri for skolehester etter et tilfelle av kolikk og to tilfeller av den mystiske silosyken. Omhyggelig leting

Jakten på nye skolehester har tatt tid, og det rett og slett fordi  det ikke er bare enkelt å finne de riktige hestene.

– Vi har hatt mange telefoner og henvendelser om hester man har ment kunne passe oss, men det er nok ikke så enkelt. Vi må ha visshet i at skolehestene er trygge og egnet til vår bruk, sier Moen.

I tida der skolen har vært fri for egne hester, har man ”berget” seg gjennom leie av hester, samt samarbeid med Nord-Norsk hestesenter på Olsborg.

– Siden oktober har vi vært på hestesenteret med elever to dager i uka, forteller Moen.

Selv om løsninga har fungert godt, er Moen glad for å endelig ha egne skolehester på plass i stallen.

– Vi er avhengige av å ha skolehester for å kunne ha nødvendig kontinuitet til våre elever som har hest som yrkesfaglig fordypning. Får elevene ikke deltakt i det praktiske arbeidet med foring og stell så blir det jo bare teori.

Fortsatt ingen visshet

Selv om det forskes på sykdommen, råder det fortsatt mye uvisshet rundt silosyke og hvordan denne oppstår. Heller ikke på Gibostad vet de hvorfor de ble rammet så hardt av den mystiske sykdommen i fjor.

– Vi sendte inn prøver av hestene våre som ble syke til veterinær, for det drives jo forskning på denne sykdommen, men vi har ennå ikke fått noen tilbakemelding på materialet. Det jeg imidlertid har skjønt er at det er utrolig vanskelig å finne ut av nøyaktig årsak, sier Moen.

En fellesnevner for silosyke er emballert for. Med dette som bakgrunn har de ved Senja VGS gjort noen endringer etter fjorårets tragiske omstendigheter.

– Selv om det er mange som fortsatt forer med ensilasje, så tenkte vi at vi ville gardere oss litt. Derfor har vi gått over til firkantballet høy.

Lyngshesten er en av hesterasene i Nord-Norge og blir regnet som en stor ponni. Foto: Stein Trondsen