MIDT-TROMS: En fastlege fra Midt-Troms kommenterte, ifølge en tilsynsrapport utarbeidet av Statens helsetilsyn, sin virksomhet som lege på Facebook.

I dette tilfellet bekreftet legen i ett tilfelle navnet på en pasient og hva denne var behandlet for.

Dette gjelder, ifølge tilsynsrapporten, opplysninger vedrørende et barn som selv ikke hadde samtykket til at forholdet rundt hans helse og behandling ble diskutert i sosiale medier.

- Opplysningene ble først lagt ut av hans mor, og du bekreftet det som allerede var tilkjennegitt av henne. I din påfølgende kommentar er opplysningene du for om gipsen ikke nødvendigvis kjent fra før, påpekes det av Statens helsetilsyn.

- Lite forståelse

Det var fylkesmannen i Troms som  åpnet tilsynssak mot legen på bakgrunn av et brev fra ansatte i en av kommunens barnehager.

Dette etter at legens bruk på sosiale medier, ifølge de ansatte i barnehagen, ved flere anledninger var belastende overfor dem.

Statens helsetilsyn bemerker videre i rapporten at legens uttalelse til Fylkesmannen gir uttrykk for lite forståelse av alvoret i saken.

- Vi forventer at du heretter utviser større forsiktighet når det gjelder problemstillinger rundt taushetsplikt og bruk av sosiale medier, påpeker helsetilsynet.

Tilgang

I tilsynsrapporten fremkommer det at legens bruk av Facebook er et brudd på taushetspliktbestemmelsen i helsepersonelloven.

- Taushetsplikten er et bærende element i tilliten til helsetjenesten og pasienter skal være trygge på at uvedkommende ikke får tilgang til opplysninger om dem påpekes det.

Fastlegen påminnes om følgende:

«Du arbeider ved et legekontor i et lite samfunn hvor «alle kjenner alle». Dette stiller et særlig krav til at du har et riktig og aktivt forhold til taushetsplikten», heter det videre.

Pekfinger

Statens helsetilsyn finner etter en samlet vurdering av saken at overtredelsene av helsepersonelloven ikke er så alvorlige at det er nødvendig å gi en formell advarsel.

- Dersom det i fremtiden blir reist ny tilsynssak mot deg, vil forholdene i denne saken kunne bli tillagt vekt, skrives det avslutningsvis.

Med andre ord finner Statens helsetilsyn at legen har brutt taushetsplikten, men at det likevel ikke gis en formell advarsel.

Legen er etter det Folkebladet kjenner til ikke lenger tilhørende et legekontor i Midt-Troms.