TROMSØ: I 2016 ble det anmeldt 285 seksuallovbrudd i politidistriktet, mens det i 2015 ble anmeldt 202. Dette er en økning på 41,1 prosent. Hvis man setter det i et femårsperspektiv, er det en enda større økning, nemlig 76,5 prosent.

Hovedvekten av de anmeldte lovbruddene fra 2016 finner man i kategorien seksuelle handlinger mot barn under 16 år, hvor man ser en svimlende økning på hele 326,1 prosent fra året før.

– Det kan forklares med den omfattende overgrepssaken vi rullet opp i fjor, hvor en 22 år gammel mann nå er tiltalt for i alt 83 av de 285 lovbruddene, forklarer påtaleleder i Troms politidistrikt Einar Sparboe Lysnes.

Forebyggende effekt

– På samme måte som vi så en skarp økning i antallet overgrepssaker i 2015, da med den såkalte barnehagesaken, ser vi i år ei lignende økning som skyldes en enkelt gjerningsperson, sier Lysnes, og fortsetter:

– Selv om det kun er en forbryter det er snakk om, har likevel saken stor forebyggende virkning. Vi har fått stoppet en svært aktiv overgriper fra å gjøre det igjen.

I mars i fjor startet politiet etterforskning av 22-åringen, som var mistenkt for overgrep mot flere barn.

Etter hvert ble det klart at saken var svært omfattende. Totalt er det 75 barn involvert, hvor de fleste er fra Tromsø.

Mannen skal ha brukt falsk Facebook-profil og Skype, hvor han ga seg ut for å være ei 15 år gammel jente, for å komme i kontakt med barna.

10. januar ble det tatt ut tiltale i saken. Den omfatter i tillegg til overgrep over nettet, også fysiske seksuelle overgrep mot åtte barn under 16 år. Fire av barna skal ha vært under 14 da overgrepene fant sted.

Ressurskrevende

Lysnes forteller at den store overgrepssaken til tider har vært svært ressurskrevende.

– Det er klart at saker på denne størrelsen får konsekvenser for de øvrige ressursene våre. I perioder hvor arbeidsmengden var tung, måtte vi la andre ting ligge.

– Det betyr imidlertid ikke at vi ikke følger opp andre saker mens vi jobber med saker i denne størrelsesordenen. Vi har er dedikert team som har gjort en glimrende jobb både her og i barnehagesaken.

Voldtektsstatistikk

Politiets årsstatistikk for 2016 viser videre at antallet voldtekter har gått ned fra i fjor. I 2015 ble 30 voldtekter anmeldt, mens tallet i 2016 er 28. En nedgang på 6,7 prosent.

– Ingen av sakene kan karakteriseres som overfallsvoldtekter, noe som innebærer at det nesten i samtlige saker er kjennskap mellom den fornærmede og den anmeldte. Det er også vanlig at flere av de involverte er ruspåvirket når lovbruddet finner sted, forteller Lysnes, og legger til at politiet da gjerne har en mistenkt.

Høy oppklaringsprosent

I tillegg viser tallene fra fjoråret at politidistriktet har en svært høy oppklaringsprosent i saker som omfatter seksualforbrytelser.

Av 274 påtaleavgjorte saker, ble 205 oppklart, mens 59 ble henlagt. En oppklaringsprosent på 77,7.

– Av de sakene som er henlagt, vil det i noen saker dreie seg om for eksempel ukjent gjerningsperson, men majoriteten av dem henlegges grunnet bevisets stilling, opplyser Lysnes.

Til sammen, i alle straffesaker, har politidistriktet en oppklaringsprosent på 66 og en gjennomsnittlig behandlingstid på 77 dager.

– Dette er vi veldig godt fornøyd med, men vi har ambisjoner om å gjøre det bedre neste år, sier Lysnes.