FINNSNES: Over 60 prosent av hundeeierne svarer at de går mindre enn en time tur med hunden sin hver dag, mens elleve prosent svarer at de ikke går tur med hunden daglig.

Det går fram av undersøkelse YouGov har gjort for AniCura Dyresykehus.

Syv prosent går mindre enn ti minutter, mens åtte prosent av hundeeierne går mer enn to timer tur med sin firbente venn hver dag.

– Alle hunder burde være ute og røre seg én til to timer hver dag. Tur er viktig for alle raser, ikke bare brukshunder, men også såkalte selskapshunder og de helt små miniatyrrasene, sier veterinær Ingvild Blaker ved AniCura Dyresykehus Oslo.

Behov

Hvis det er vanskelig å få til, kan man tenke litt alternativt, anbefaler hun.

– Tar man med hunden på jobben, får den en liten ekstra tur på vei til trikken, eller kanskje man sykler med hunden til butikken. En hund som får løpe løs, eller med en langline, får også langt mer ut av en times tur enn en hund som holdes i et kort bånd, sier Blaker.

Når hunden er på tur, får den brukt seg selv på den måten den er skapt for. Gjennom bevegelse får den utløp for energi, og ved å møte andre hunder, lukte, snuse og orientere seg, får den også brukt hodet.

– Typiske brukshunder, som gjeterhunder, jakthunder og trekkhunder, er skapt for å jobbe store deler av dagen. Men også hunder som er avlet opp til først og fremst å være sosiale, har behov for å røre seg og få stimuli gjennom turer, sier hun.

Kjeder seg

Tonje Hennig er adferdsterapeut og har jobbet med adferdsproblemer hos hund i 15 år. Hun mener det er en klar sammenheng mellom problemadferd hos hund og for lite mosjon og stimuli.

– En hund som er mye alene, og kanskje kjeder seg store deler av dagen, kan fort bli veldig oppfinnsom. Den kan begynne å gnage på møbler, bjeffe på alle typer lyder eller gjøre fra seg inne. Noen kan også få destruktiv adferd som å bite på potene sine eller løpe etter sin egen hale, sier hun.

Overvekt

Tur og mosjon er også helt avgjørende for å unngå overvekt og sykdommer hos hunden. AniCura-klinikkene får ofte inn hunder som er overvektige, og mange av dem har også pådratt seg sykdommer som en følge av en passiv livsstil.

– Diabetes, hjerteproblemer, smerter i muskler og skjelett, og vonde ledd er de vanligste sykdommene som skyldes for lite mosjon og overvekt hos hund. I tillegg øker risikoen ved narkose for overvektige hunder, og hunder med korte snuter kan ofte få mer uttalt pustebesvær om de veier for mye, sier Blaker.

Det viser seg at mange hundeeiere bedømmer vekten til sin egen hund feil. En studie utført ved Norges Veterinærhøyskole viste at over 25 prosent av hundeeierne som bedømte sin egen hund som normalvektig, faktisk hadde en overvektig hund.