FINNSNES: I løpet av fjoråret ble det presentert nyhetssaker om dårlige forhold innen kosthold og ernæring på flere sykehjem rundt om i landet, blant annet at beboere fikk måltidene servert veldig tidlig. Som en konsekvens av dette ble spørsmålet om hvordan det står til i Lenvik tatt opp rett før jul. Derfor er kommunen igang med å undersøke saken.

Mat som kultur

I forlengelsen av dette lar Sandberg seg engasjere av oppslaget i Folkebladet torsdag om gruppa av frivillige som sørget for at beboerne ved Rossfjord sykehjem fikk servert fersk mølje.

– Disse «bygdejentene» fortjener masse ros for et fantastisk initiativ. Dette er servering av mat som skaper god atmosfære og som bringer frem gode minner, sier Frp-politikeren, som poengterer at mat ikke alltid er bare mat, men også kultur.

Spørsmålet hun stiller seg, er hvor sterkt tradisjonsmaten faktisk står hos omsorgsinstitusjonene i Lenvik – om beboerne blir servert tradisjonskost som lettsalta uer, røkt torsk, stekt seifilet og mølje.

Tar opp spørsmålet

Sandberg opplyser at hun kommer til å ta opp spørsmålet i det førstkommende møtet i utvalg for helse og omsorg 2. februar.

– Mistenker du at det står dårlig til med tradisjonskosten ettersom du tar opp saken?

– Helt ærlig, og det er nesten pinlig å si det, men jeg vet ikke. Det er også grunnen til at jeg vil spørre om vi faktisk ivaretar tradisjonsrike måltider til våre beboere. Jeg har ikke mistanke om noen ting, og jeg både håper og tror at vi leverer et godt og variert kosthold ifra kjøkkenet til våre beboere, sier Sandberg.