SPANSDALEN: Entreprenør Rolf Jørgensen AS har ønsket å gjenåpne og drifte det gamle gabbrobruddet like ovenfor bebyggelsen i Spansdalen.

Etter at Allskog trakk seg da de skulle lage en reguleringsplan for drifta her på grunn av stor lokal motstand og en komplisert sak, har Sametinget hatt et møte i høst med kommunen om å konsekvensutrede et uttak av mineralressursen.

– Sametinget har følgende krav og anbefalinger til Lavangen kommune for en slik konsekvensutredning, heter det i brevet etter møtet og det følger en smørbrødliste med om hva en den må inneholde.

Stiller krav

Blant annet kreves det at tiltak må iverksettes for «å oppnå informert samtykke fra dirkete berørte samiske interesser og lokalsamfunn, herunder samiske barn.» Videre kreves det at det skal brukes kompetanse på samisk kultur eller så trues det med tilleggsutredninger.

– Hvordan oppfatter du brevet og hvor står saken nå, rådmann Erling Hanssen?

– Fra dag en har teknisk sjef vært klar på at vi skal ha en slik utredning av konsekvensene og jeg tar brevet til etterretning, sier han diplomatisk og viser til at saken har versert siden 2008.

Etter at det ble påvist samiske kulturminner og et gammelt kutråkk ovenfor bruddet, søkte kommunen å unnta deler av dette fra driften.

– Jeg opplever at Sametinget ikke er fornøyde med de avbøtende tiltakene vi satte i gang her. Ingen av grunneierne er interesserte i å selge til noen som vil drive ut gabbroen. Det er også svært stor lokal motstand i dalen med en underskriftsaksjon der de aller fleste har skrevet under, forteller han.

På vent

– Legges ballen død på grunn av motstanden?

– I det siste har vi ikke jobbet så mye med saken og den ligger nå på vent for å være ærlig, sier rådmannen og mener den nå må over på politikernes bord for å komme videre.

Politisk ledelse må vurdere om man skal foreta en ekspropriasjon og ta belastninga det vil medføre.

– Kostbar sak

– Hvem skal gjennomføre en eventuell konsekvensutredning?

– Ser for meg at den kan bli en kostbar sak der vi helt eller delvis må leie inn konsulenthjelp. Dette er noe politisk ledelse også må avgjøre, sier Hanssen. Samtidig mener han det er synd om en verdifull gabbroforekomst ikke blir utnyttet og bidrar til hardt tiltrengte arbeidsplasser i en næringssvak kommune.

I en tekstmelding svarer ordfører Bernhardt Halvorsen på spørsmål om saken nå legges død: – Det skal vi ta en grundig vurdering av først. Vi jobber med å hente noe mer informasjon før vi konkluderer.