BRØSTADBOTN: Folkebladet skrev i forrige uke at Dyrøy kommune var frikjent av Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA).

– Bløffer seg ut

Det var Dyrøy-entreprenør Vidar Karlsen som klaget kommunen inn til KOFA. Karlsen mener fortsatt at kommunen med enhetsleder for teknisk, Geir Fjellberg, i spissen bryter lovverket når jobbene blir utdelt til entreprenørene. Han sier det mangler likebehandling.

– Jeg er rystet over at Geir Fjellberg kan bløffe på denne måten. Det er det han har bedrevet. KOFA har jo tatt for seg de jobbene som skal lyses ut på Doffin, de jobbene over 500.000 kroner, sier han.

Karlsen mener nemlig lovverket ikke blir fulgt når oppdrag på under 500.000 blir gitt til entreprenører.

– Jeg etterlyste tilbake i 2015 hvorfor det ikke ble spurt etter priser i Dyrøy kommune når entreprenørene skal gjøre en jobb for kommunen. Det er greit at det er småjobber, men det meste er jo gitt ut direkte fra Fjellberg til entreprenør, sier Karlsen.

Kommunen taper

– På jobber med mindre beløp skal de jo spørre to-tre entreprenører om priser, men det skjer ikke. Det er i hvert fall veldig sjelden at det skjer. Lovverket rundt anskaffelser er klart på at det skal baseres på konkurranse og likebehandling. Og Dyrøy kommune taper jo penger på at jobbene bare gis ut uten at det hentes inn priser på forhånd. Må to-tre entreprenører regne på det blir det billigere for kommunen, sier Karlsen.

Karlsen sier han ikke får mulighet til å regne på jobber fordi han fra før har ei brøytekontrakt med kommunen.

– Denne brøytekontrakten har jo ingenting med dette å gjøre. Mye av det som skjer er en ren hevnaksjon etter at jeg har satt spørsmålstegn ved hva som skjer. Og jeg er ikke tvil om at kommunen her ikke har rent mel i posen. Fjellberg bløffer. Han har kommet seg ut av dette ved å bruke usannheter. Og jeg vurderer å ta saken rettens vei, det er nemlig innbyggerne i Dyrøy som får svi for det som nå skjer, sier Karlsen.

– Hevnaksjoner

– Har du noe konkret å komme med i forhold usannheter?

– Jeg har en god del ting som beviser at det har skjedd, men kan ikke si så mye foreløpig fordi denne saken vil nok gå videre. Men dette er ikke holdbart. Jeg stilte som sagt spørsmål ved dette i 2015 uten å få et svar. Og det blir bare verre og verre. Jeg kan nevne skriftlig klage på brøyting og strøing jeg har utført. Men jeg har dokumentasjon på friksjonsmålingene på veiene. De viste jo at dette bare var tull. I fjor høst ble jeg kalt inn på et brøytemøte. Der ble jeg truet med oppsigelse av brøytekontrakt fordi jeg ikke var enig i å gå ned 500.000 kroner på kontraktprisen. Dette er ei brøytekontrakt som ble inngått i juni 2014 med fastpris til 2019, sier han.

Straffes og blø

– Denne jobben var utlyst i konkurranse med andre. Vi ga den laveste prisen vi kunne gi. Fjellberg kan ikke da komme to år etter og påstå at brøytinga er for dyr og plutselig påstå at vi kun har fire måneder med vinter. Dette er jo ei kontrakt kommunen selv har satt opp og godkjent. Det er ingen tvil om at dette var en hevnaksjon fra Fjellberg fordi jeg sa fra. Han vil selvfølgelig si noe helt annet, men det er ingen tvil om at han vil ha meg bort. Han har også uttalt til andre at jeg skal straffes og skal få blø for dette. Det synes jeg ingenting om, sier Karlsen.

– Juks og fanteri

– Jeg er ikke ute etter å henge ut Dyrøy kommune. Men jeg synes innbyggerne betaler nok for det som foregår. Og rett skal være rett. Jeg lurer jo også på hvor kommunens øverste ledelse og politikerne er i saken. De vet om dette. Hadde de kommet til meg kunne jeg vist dem dokumenter og bevist en del av det som foregår. Det er ingen tvil om at det her foregår juks og fanteri. Men det virker som ingen tør å gjøre noe med det. Spør du etter et offentlig dokument i kommunen skal du være heldig om du får det. Jeg har etterlyst dokumentasjon på hvor mye de ulike entreprenørene har jobba for Dyrøy kommune uten at jeg har fått det. 23. desember sendte fylkesmannen et brev der kommunen ble bedt om å gi ut denne dokumentasjonen snarest. Og kommunen fikk en frist på fem dager til å gi et svar. Så langt har ingenting kommet, sier Karlsen.

Hvorfor holder de igjen denne dokumentasjonen? Årsaken er at tallene vil vise enorme forskjeller, fortsetter han.

– Fjellberg sier jeg har en gullkanta brøyteavtale med kommunen. Hva slags kompetanse har han for å kunne uttale noe slikt? Han har ikke innsikt i hva det koster i utstyr for å følge kontrakten. Og dette er noe jeg har kostnader på hele året, sier Karlsen.

Skal gjennomgå rutiner

Kontrollutvalget i Dyrøy skal gjennomgå og vurdere rutiner for  offentlige anskaffelser i kommunen. Det betyr at kommunestyret sannsynligvis får saken i full bredde i løpet av våren.

– Dette har blitt en sak for kontrollutvalget og Hålogaland revisjon som skal gjennomgå med saker knyttet til innkjøp og hvordan vi håndhever loven knyttet til offentlige anskaffelser. Jeg har vært tydelig både i formannskapet og kommunestyret at jeg ser fram til å få saken i kontrollutvalget for å se om vi gjør disse tingene godt nok når det gjelder innkjøp, sier formannskapsmedlem Kjell Sverre Myrvoll (Sp).

I kommunestyret

– Så har vi saken som var oppe i KOFA som er en del av samme problematikken. Der ble jo kommunen frikjent. Men uansett vil det alltid være fornuftig i en kommune å gå igjennom hvordan en gjør innkjøp. Kommunestyret vil jo få saken tilbake når kontrollutvalget har behandla saken. Da vil det komme fram hvordan kommunen har håndtert innkjøp, sier han.

– Vil en også vurdere innkjøpene under 500.000 kroner?

– Ja, det er kanskje der man ser mest i forhold til rutinene for innkjøp. Det skal være transparent, det skal være like muligheter og lik konkurranse i det offentlige, sier han.

– Kritikkverdig

Felleslistas Knut Arne Johansen forteller at han ble kjent med KOFA saken i går.

– Slike saker er krevende å holde gående for alle parter. De tar mye krefter og tid. Jeg vil oppfordre til å finne måter å fordele oppgavene slik at det oppfattes som rettferdig for de berørte, sier Johansen.

– Vidar Karlsen har ikke fått de dokumentene han har bedt om til tross for at fylkesmannen har bedt kommunen sørge for dette snarest?

– Det er ille og kritikkverdig at kommunen ikke svarer. Og det er ikke mindre ille at fylkesmannen må gå inn i slike saker, sier Johansen.

Vil ikke kommentere

Folkebladet tok kontakt med enhetsleder Geir Fjellberg etter at han hadde fått lest gjennom hele saken. Han ville kun gi en kort kommentar.

– Saken er behandlet i KOFA. Dyrøy kommune forholder seg til disse konklusjonene. Utover det har jeg ingenting å tilføye, sier han.

Fjellberg ønsket heller ikke å svare på ytterligere spørsmål fra Folkebladet. Videre ble saken tatt opp med ordfører Marit Alvig Espenes (Ap). Også hun fikk tilsendt saken.Hun skulle da konferere med rådmann om uttalelser. Alvig Espenes ga en tilbakemelding at administrasjonen har svart for seg og at de anså det som greit i saken.

TYST: Enhetsleder Geir Fjellberg i Dyrøy kommune ønsker ikke å uttale seg om saken utover at kommunen forholder seg til konklusjonene i KOFA. Foto: Morten Dokka
ILLE: Knut Arne Johansen mener det er ille at Dyrøy kommune holder igjen dokumenter. Foto: Morten Dokka