BARDUFOSS: Og det fylkeskommunen har avslått, er at to av Dronning Sonjas kunstverk skal pryde nye Bardufoss videregående skole (VGS). Det til tross for at dronningen selv, ifølge initiativtaker og gallerieier Kåre-Bjørn Kongsnes, lot seg begeistre over ideen.

Idé vekket i 2015

Kongsnes, som eier Galleri Jennestad utfor Sortland, forklarer i et brev til fylkeskommunen hvordan dronninga sommeren 2015 hadde sin andre separatutstilling som billedkunstner ved galleriet hans. To av kunstverkene i utstillingen het Vevnad I og Vevnad II. Det var da en ansatt ved Bardufoss VGS besøkte utstillinga at ideen om at nettopp disse to kunstverkene kanskje kunne utsmykke nyskolen oppstod. Bakteppet for ideen var at det var nettopp Sonja, den gang som kronprinsesse, som i sin tid åpnet Høgtun husflidsskole.

– Da H.M. Dronningen senere høsten 2015 kom til Galleri Jennestad sammen med H.M. Kongen samt barn og barnebarn, ble denne ideen presentert kunstneren Dronning Sonja, som virkelig ble entusiastisk for denne ideen, og vi samtalte da videre om H.M. Dronningen kunne delta formelt ved åpningen av skolen, eller kunstneren Dronning Sonja eventuelt kunne være tilstede ved avdukingen av disse to kunstverkene. Også dette var hun meget entusiastisk til, beskriver Kongsnes i brevet.

Han sørget for at de to verkene kunne bero ved galleriet inntil det var avklart om disse kunne kjøpes til Bardufoss VGS eller gis som gave. Kongsnes møtte imidlertid på kvist, blant annet fra skoleledelsen som ifølge gallerieieren uttalte at det ikke var plass til kunststykkene.

Passer ikke inn

Nylig henvendte Kongsnes seg til fylkesråd for utdanning, Roar Sollied, for å få en endelig avklaring.

– Beklager at jeg bryr deg på en slik uformell og kanskje uærbødig måte, men jeg fikk et behov for å sjekke ut denne saken, slik jeg kan meddele Dronning Sonja om kunstverkene skal bero her i nord eller om jeg skal få disse transportert tilbake til Slottet, skriver han i brevet til fylkesråden.

Saken er imidlertid sendt videre til Gerd H. Kristiansen, som er fylkesråd for plan og økonomi. Og det endelige svaret Konsgnes har fått er at fylkeskommunen takker nei til tilbudet om å kjøpe de to kunstverkene for 40.000 kroner for å gi disse i gave til Bardufoss VGS.

– Vi vil alltid være åpne for gode forslag fra publikum, men en utsmykkingsprosess er altså en omfattende oppgave hvor helhet knyttet også til arkitektur, byggets innhold og - i denne sammenheng - utdanningsetatens visjon skal ivaretas. I denne prosessen er det lite rom for enkeltstående innspill som ikke passer inn med helheten, svarer Kristiansen til Kongsnes.

Hun takker for engasjementet, men beklager for å måtte takke nei til kjøpsforespørselen.