FINNSNES: – I perioder ringer de meg nærmest daglig og spør om jeg kan komme og gi blod, forteller Renate Leiknes fra Lenviklista.

Hun har vært blodgiver i mange år, og bidrar gjerne med de dyrebare dråpene, men poengterer at det slettes ikke er så enkelt å stille som blodgiver i Tromsø når man bor i Midt-Troms.

– Det er tungvint når man må til Tromsø. Da må folk ta seg fri fra jobb en hel dag uten at man får dekket verken tapt arbeidsfortjeneste eller noe annet, poengterer Leiknes.

Tar det opp politisk

Lenviklistapolitikeren synes det er synd at hun og andre blodgivere fra midtfylket ikke får gitt blod så ofte, nettopp på grunn av at man må gjøre det i Tromsø.

– Jeg gir jo blod, men jeg tar ingen ekstraturer til Tromsø for å gjøre det. Hadde man imidlertid hatt mulighet til å gi blod på Finnsnes hadde situasjonen vært en annen, sier Leiknes, som påpeker at man da kunne gitt blod uten at det går utover jobb, familie eller andre forhold.

Det er også grunnen til at hun har satt saken i det politiske søkelyset og fremmet den for behandling i utvalg for helse og omsorg i Lenvik kommune i februar.

– Det hadde vært fantastisk – det handler tross alt om å redde menneskeliv, understreker Leiknes.

Parkert sist gang

Blodgivning på Finnsnes var et tema for sju år siden. Den gang ble initiativet, som Anne Grete Normann stod bak, parkert av at det rett og slett ville bli for ressurskrevende å etablere en blodbank på Finnsnes.

– Siden den gang har dialysen kommet til DMS, og der ligger stort sett alt til rette for å gi blod. Det burde heller ikke være så vanskelig å få transportert blodet til Tromsø ganske kjapt, enten med taxi eller ambulanse, mener Leiknes.

Hun ser for seg at det i hvert fall burde være mulig å få til blodgivning på Finnsnes én eller to dager i uka.

– Jeg skjønner ikke at det ikke skal la seg gjøre – vi er tross alt i 2017.

Som et paradoks viser Leiknes til at det før – riktignok for nokså mange år siden – var mulig å gi blod på Finnsnes. Den gang hos Røde Kors.

Ikke aktuelt nå, men kan bli det

TROMSØ: Leiknes` blodgiverutspill roses. Blodgivning på Finnsnes vil likevel ikke bli vurdert nå.

– Ønsket om å kunne gi blod på Finnsnes er gledelig, fastslår avdelingsleder ved Laboratoriemedisin hos Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), Lisbeth Hansen.

Hun poengterer imidlertid at det gjennom blodforskriften stilles veldig strenge kvalitetskrav for å kunne drive blodbankvirksomhet. I tillegg vil det være ressurskrevende både med tanke på personale og nødvendige investeringer for å få til å tappe blod på Finnsnes.

– Derfor har vårt lederteam per i dag konkludert med at det på det nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å starte opp noe på Finnsnes. Jeg ser imidlertid ikke bort fra at det kan være aktuelt å vurdere saken på nytt når vi er ferdige med flyttinga inn i den nye A-fløya i Tromsø, sier Hansen.

Laboratoriemedisin flytter inn i den nye fløya i løpet av de første månedene av 2018, og ifølge avdelingslederen er flytteprosessen ressurskrevende når det kommer til både planlegging og gjennomføring.

– Så vi har ikke mulighet til å vurdere blodbank på Finnsnes før vi er ferdige med dette.

– Har dere behov for mer blod?

– I stor grad er vi selvforsynt med blod til UNNs lokasjoner i Tromsø, Narvik og Harstad, men når det skjer spesielle ting kan det være at vi får for lite av en blodtype. I slike tilfeller prøver vi å kalle inn aktuelle blodgivere, eller så kjøper vi blod fra andre sykehus, sier Hansen.

Hun opplyser at blodbankene i landet hjelper hverandre i akutte situasjoner hvor blodlageret er redusert til et nivå som ikke er ønskelig.

– Men det er ønskelig med et stort korps av blodgivere som gir jevnlig for å holde beredskapen oppe. Nå – med de ressurser vi har – er det likevel enklere å ikke ha flere tappesteder enn det vi har i dag. På sikt skal vi vurdere om det likevel kan være en god løsning å ha tapping også på Finnsnes, men som sagt har vi ikke mulighet til å vurdere det nå.