ØVEBRYG: Hvert år i slutten av januar samarbeider Tromsø og Omegn Trekkhundklubb og Øverbygd Hundeklubb om å arrangere sledehundløpet Troms Quest. Lørdag klokken 11:00 setter det første hundespannet fart ut fra start ved Råvatn skytebane.

Fine forhold

51 deltakere fra åtte nasjoner har meldt seg på løpet, og rennleder Aslak Prestbakmo melder om gode forhold i den 85 kilometer lange løypa.

– Det er i dag veldig gode forhold i sporene og godt med snø. Det er meldt litt snø fremover, men det skal vi klare å få brøytet opp med hjelp fra løypemannskapet vårt, sier han.

Først ut lørdag er deltakerne i 170 kilometersklassen, med et minutt intervaller mellom startene. Deretter følger juniorklassen, direkte etterfulgt av deltakerne i turklassen på 60 kilometer.

Fritt valg

Det er ingen løypeendringer i årets Troms Quest. Det som er nytt av året er et prøveprosjekt i 170 kilometersklassen, der man tidligere har måtte velge mellom å kjøre med inntil 8 hunder eller 9-12 hunder.

– Nå kan man starte med alt fra 1-12 hunder. De som tidligere har hatt 9 eller 10 hunder, har endt opp i 8-spannsklassen, fordi de ikke vil kjøre med 12. Nå får man velge selv hvor mange hunder man vil kjøre med. Så får vi se litt på tilbakemeldingene hvordan vi gjør det til neste år, sier rennlederen.

For noen av deltakerne vil Troms Quest også fungere som et kvalifiseringsrenn.

– Løpet vårt gjelder som kvalifisering til Finnmarksløpet for juniorer. Også de som vil kjøre 500 kilometersklassen på Finnmarksløpet kan kvalifisere seg gjennom Troms Quest, forteller Prestbakmo.

Snørekjøringsløpet

Mellom 15:00 og 16:00 vil de første spannene begynne å komme inn igjen for fem timer obligatorisk hvile.

– Det er mange plasser å se etter dem i løypa, eller man kan bare være i starten å oppleve stemninga der, sier Prestbakmo.

For de som ikke deltar i selve Troms Quest arrangerer Øverbygd Hundeklubb lørdag Snørekjøringsløpet.

– Det er for dem som har en hund de har lyst til å kjøre med. Påmeldingen pågår fra klokken 12:00 og starten går klokken 13:00. Løpet går i lysløypa hvor det blir mye artig å se, fra ett- til to-åringer som kjører med hund og slede, til 40-åringer som skal ut å gå fort på ski med en hund i 1 og 5 kilometersklassene. Det er også artig å få med seg, avslutter rennlederen.

Rennelder Aslak Prestbakmo melder om veldig gode forhold i løypa. Foto: Stian Jakobsen