SENJAHOPEN: I starten av november meldte Folkebladet at både og Stella Polaris og Coldwater Prawns har sendt ut permitteringsvarsler til sine ansatte. Etter et vanskelig år i fjor er rekeproduksjonen i full gang i Senjahopen.

– Går for fullt

– Ja, vi har kjørt to-skift siden nyttår. Nå har vi en god situasjon. Her går det for fullt, sier Knut Helge Vestre i Coldwater Prawns i Senjahopen.

Fjoråret ble et vanskelig år opp mot markedet på grunn av et kraftig prishopp i 2015, langt mer enn hva markedet tålte. Reka ble rett og slett for dyr for konsumentene.

– Prisene harmonerer mer nå. Det varierer litt, men prisene for ferdigvare ved nyttår lå på omkring 80 kroner per kilo. Det er en betydelig nedgang fra 2015, sier Vestre til Folkebladet.

– Markedet har alltid rett. Det er vi som produsenter som gjør feil i forholdet til markedet. Vi må bare ta innover oss at når markedet ikke vil. Men jeg tror ikke vi har sett bunnen enda. Vi har nå en god situasjon både på ferdigvare og en god ordresituasjon fremover, fortsetter Vestre.

Mest til Sverige

– Hvor er det største markedet for reker?

– Det største markedet for pilla reke er Skandinavia med Sverige som det største enkeltmarkedet. Så har vi også Finland, England og Danmark. Men vi må kontinuerlig jobbe med nye markeder. Det er der fremtiden ligger, svarer han.

Vestre sier også at de har nok reke på lager.

– I en periode fremover vil de norske båtene prioritere hvitfisken, men det er bare positivt for markedet. Det ser bedre ut enn i fjor. Jeg er positiv i forhold til 2017, avslutter Vestre.

Redusert produksjon

Stella Polaris i Kårvikhamn kjører fortsatt med redusert produksjon.

– Vi produserer, men litt redusert. Det jobbes to dager i uka, men noen jobber noe mer. Men vi har produsert hele vinteren. Jeg tør ikke svare hvor lenge dette vil vare. Vi jobber kontinuerlig opp mot markedene som fortsatt er krevende. Markedet har krympa på grunn av den sterke prisøkningen i 2015. Men vi jobber både opp mot det markedet vi har hatt og opp mot nye markeder. Det jobbes for å få opp volumene igjen, men ting tar tid, sier Tom Harry Klausen i Stella Polaris.