LAVANGEN: Norges Skiforbund deler ut midler til lag som ønsker å kjøpe seg tråkkemaskin etter en prioritert liste utarbeidet av skikretsene.

– De to siste årene har to-tre lag fått inntil en tredel av kjøpesummen på en slik løypemaskin, forteller administrasjonssjef i Troms Skikrets, Birgitte Gustavsen.

I år har hele åtte lag søkt før fristen gikk ut og på de tre øverste plassene ligger Lavangen IF, Vesterfjell OIL og Røyken UIL. Totalt var det åtte lag på lista før fristen gikk ut. Dermed er det gode muligheter for i alle fall de to øverste på lista.

Vesterfjell handlet

– Vi har allerede kjøpt inn en maskin levert oss for 690.000 kroner, en 2008 modell og vi er sjølsagt glade for å stå så høyt på lista til kretsen. Likevel må vi nok gå i gang med en kronerulling der vi håper at både bedrifter i Tranøy og folk bidrar til å betale ned et rentebærende lån. Det kan de gjøre ved å gå inn via Facebook-sida vår der kontonummeret står, forteller primus motor i Vesterfjell OIL og leder gjennom mange år, Ragnar Johnsen.

Etter mye tekniske problemer med den gamle maskinen og dermed små muligheter til å sette skiløyper de to siste årene, håper han på en ny giv i laget.

– I disse dager sender vi ut medlemskontingenten og håper at så mange som mulig melder seg inn, noe som er viktig for tilskudd til laget. Vi skal også holde åpen lysløypa hele vinteren og kjøre turløype til Skaret etter hvert. I slutten av januar går vi i gang med en skikarusell med seks renn i vinter, forteller Ragnar Johnsen.

Ny verden

Også i Lavangen IF er det lutter glede over å stå på toppen av prioriteringslista til Troms Skikrets. I dag har de kun en skuter til å sette løyper med.

– Vi er veldig fornøyde med å stå øverst på lista og har godt håp om å få en maskin til å preparere det fem mil lange løypenettet og ikke minst turløpet Spanstind Rundt med den, sier leder av skigruppa i Lavangen IF, Kåre Nygård.

Han har så vidt tid til et intervju før han skal ut og tråkke en såle til det nest største turrennet i kretsen gjennom mange år. Timevis med måking over skrått fjellterreng og elvedaler venter.

– Med en tråkkemaskin vil det bli en ny verden for oss. I dag er det heller ikke mulig å sette spor når det blir hardt og det manuelle slitet blir redusert med en skikkelig maskin. Selv opp bratte Rødbergan er det umulig for skuteren i dag.

Kronerulling

Men laget er ikke helt i mål og går nå ut med forespørsel til næringslivet og folk om å bidra til kronerullingen for ny tråkkemaskin som nå starter opp via lagets Facebook-side.

– Vi er også avhengig av at kommunen spytter i kassa om vi skal få realisert et kjøp av en liten maskin til vel én million kroner, sier Nygård.

Selv om leveringstida er opp til et par måneder, håper han at den kan være på plass i løpet av vinteren. Om den blir det til laget skal arrangere turløpet Spanstind Rundt 13. april gjenstår å se.