SØRREISA: Sørreisa husflidslag og Krogstadtunet har tatt imot utstillingen Wool Around the North Atlantic Sea, en utstilling om sau, ull og ulike teknikker. Samlingen består av produkter fra de åtte landene rundt Nord-Atlanteren: Norge, Shetland, Orknøyene, Færøyene, Island, Grønland, Ytre Hebridene og Isle of Man.

– Dette er en utstilling hvor det dreier seg om arven etter vikingene og «villsauene» våre. Vikingene tok med seg villsauene – fordi den sauerasen var robust og tålte mye, og gjennom åtte land kan vi følge i vikingenes fotspor fra den tiden og frem til i dag, forteller Sissel Sørfosbog.

Lærerikt

Utstillingen har vært på Sortland, og at den nå kommer til Sørreisa, er både spesielt og ikke minst lærerikt for den som vil ha et innblikk i både håndverk, kunsthåndverk og historie, påpeker arrangørene.

– Sørreisa er ett av få steder i Nord-Norge utstillingen kan sees, og fra oss skal den videre ut i «verden», forteller Sørfosbog.

Foredrag

Utstillingen har nå tatt form i storstua i andre etasjen i fjøsen på Krogstadtunet. Initiativtaker er Karin Flatøy Svarstad, som selv vil holde foredrag i åpningshelga. Svarstad er landskjent innenfor kunsthåndverksmiljøet. Hun er bosatt i Bergen, hvor hun har verksted for filthåndverk, basert på ull fra villsau og andre norske saueraser. Svarstad er dessuten ansvarlig for foreningen Sommerakademiet, driver Galleri Frøya, og har verksted og gjesteverksted i Kalvåg i Sogn og Fjordane.

Fra Sørreisa er det flere i husflidslaget som har gått på kurs hos henne.

Nordlysdamer

Lørdag under åpningen holder Svarstad selv foredrag om sitt arbeid med ull og om sauene i landene rundt Nord-Atlanteren. Det blir salg av ull og ullprodukter relatert til temaet, og videre foredrag og kurs i omegn kan avtales.

Utstillingen vil være åpen lørdag og søndag, og etter avtale er det også mulig å se utstillingen mandag til fredag.

Utstillingen omfatter alt fra bruksklær til tekstilkunst: Ingrid Krogstad og Elsa-Helen Flaate viser frem nordlysdamene, i tovet ull og nordlysets farger.

– Ull er et unikt materiale. Det er miljøvennlig, et bindeledd mellom næring og kultur og i høyeste grad bærekraftig, smiler Sissel Sørfosbog.

Vandreutstillingen pakkes ut på Krogstadtunet. Foto: Arne Ivar Hanssen