FINNSNES: I forbindelse med en anbudskonkurranse i forkant av bygginga av den nye ungdomsskolen på Finnsnes, ble det brukt feil anbudskode da anbudet ble lyst ut. Senjahus AS klaget kommunen inn til Klagenemda for offentlige anskaffelser (Kofa) i 2013. Der ble kommunen felt, men fikk ingen gebyr da Kofa ikke lengre hadde gebyrmyndighet. Deretter klaget Senjahus AS inn kommunen til ESA (EFTA Surveillance Authority). I ettertid har Næringsdepartementet hatt tett korrespondanse med ESA. Avdelingsdirektør i Nærings- og Fiskeridepartementet, Monica Auberg sier det ikke er uvanlig at det går flere år å lukke slike saker.

Ikke lukket

– Prosessen i ettertid av enigheten er at det har blitt diskutert hva som skal til for at ESA skal legge saken bort. Utgangspunktet når det har skjedd et slikt brudd på anskaffelsesregelverket, er at man ønsker å gjenopprette konkurransen. Dette var ikke mulig, da skolen stort sett var ferdig bygget når dette skjedde. Nå venter vi på at saken skal bli lukket, det er ikke noe mer man kan gjøre i denne saken. Vi har fått inntrykk fra ESA at de også ønsker å lukke saken. Vi hadde et møte i høst, hvor dette ble diskutert, forklarer Auberg.

Endrer tekst

– Det vi har gjort er å lage noen veiledningtekster som sier hva de ulike kodene betyr for å hindre slike type feil skjer i fremtiden, sier Auberg.

Får gi bot

I år endret reglene seg, slik at Kofa har fått tilbake myndigheten som gjør at de kan ilegge bot. Auberg avkrefter at dette har noen forbindelse med Lenvik-saken.

– At Kofa har fått myndighet til å ilegge bot, er ikke på grunn av saken i Lenvik. Dette har noe med at Høyre, som var i mot at Kofa mistet myndigheten, på det tidspunktet var i opposisjon. Nå som Høyre er i regjering har denne ordningen trådt i kraft igjen, så dette har ingen sammenheng. Vi har likevel informert ESA i forbindelse med Lenvik-saken at vi jobber med å styrke håndhevelser, avslutter Auberg.

Folkebladet har ikke lyktes å komme i kontakt med Knut Johnsen i Senjahus AS, for en kommentar i saken.