FINNSNES: Omkring 300 tilhørere fra nær og fjernt hadde funnet vegen til Finnsnes kirke fredag kveld, da Jon og Sarah Blamir framførte deres konsert ”Det jeg kan, mens jeg kan”. For at forsamlingen skulle få nærkontakt med utøverne, ble de filmet og filmen vist på storlerretet ved siden av altertavlen. Så i stedet for at de befant seg i et hjørne i kirka, var de midt i blant tilhørerne. Det var også utøverne mentalt, de hadde publikum med seg fra første stund.

Konserten

Konserten åpnet med at Jon Blamir ønsket velkommen og fortalte at grunnen til at det var en konsert uten inngangsbilletter, var at de ønsket en kollekt til forskningen på ALS, den progressive lammende muskelsykdommen Blamire lider av. Han ønsket å spille mens han fremdeles hadde spillevne og publikum kunne være trygg på at dette var ikke siste gangen de kom til å høre han, sa han blant annet.

Orgelkonsertens preludium var tre orgelstykker av den kjente danske komponist, musiker og dirigent, Niels Wilhelm Gade.

- Livsgleden

Jon Blamire var selv konferansier og introduserte musikkstykkene etter hvert. Da han introduserte det neste, Georg Friedric Handels ”Om Gud er for oss”, med Sara Blamire som solist, gav han uttrykk for den store livsgleden det var for han å kunne ha henne sammen med seg.

Etter den fulgte ”Preludium og fuge i A moll” av Johan Sebastian Bach. Så ble det en tur til England og man fikk høre Herbert Howells ”Psalme preludium no 2”. Etter den kom den belgiske organisten og komponisten Cesar Franks ”Salmer i A moll”. Så var tiden kommet for å få høre Sarah Blamire igjen, denne gangen i Camille Saint Saens ”Panis Angelicus (brødfø englene)”. Etter den Oldroys ”Liturgiske improvisasjoner, før man fikk Jon Blamirs egen ”Deg være til ære”.

- Jeg har skrevet musikk til de tre store høytidene, jul, påske og pinse, og denne er til påsken, sa han.

Stormende applaus

Så flyttet Blamire over på flygelet og med sin kone som solist, avsluttet han konserten med Tony Seymors ”The best is yet to come”. Det var vel ikke valgt som siste melodi uten grunn.

Publikum takket med stående applaus og Solrun Borvik overrakte blomster og berømmet ekteparet.

Kapasitet

- Vi har en kapasitet iblant oss, som har gitt oss en stor opplevelse. Jeg har hatt den glede å få spille med dem tidligere og de var fullt åpne mot andre musikkformer, mente Svein Arild Berntsen.

Etter konserten var det en lang kø av folk som ville berømme og takke Blamire.

- Jeg var gledelig overrasket over fremmøtet. Det var helt utrolig og var nok med å inspirere meg til å få det til slik som jeg ønsket. Et slikt frammøte og en slik tilbakemelding gir meg en skikkelig god følelse i hjertet. Vi føler oss høyt elsket, kunne Jon Blamire betro Folkebladet.

Etter konserter innbød kirkeforeningen til kaffe og herlige kaker.

Kollekten til forskning på ALS, var i overkant av imponerende 34.000 kroner!

Jon Blamire var selv konferansier under konserten. Foto: Birger Caspersen
I underkant av 300 hadde funnet vegen til konserten. Foto: Birger Caspersen
Sarah Blamire som vokalist i Handels ”I God is for us”. Foto: Birger Caspersen
Sarah og John Blamire ble filmet og vist på storskjermen i kirka men de sang og spilte. Foto: Birger Caspersen