FINNSNES: I et brev datert 6. januar i år, ber Lenvik brannvesen utestedet Pinne stenge sin underetasje på dagen. Årsaken er mangler som skulle vært ryddet opp i for snart to år siden.

– I mars 2015 hadde vi et tilsyn på stedet som da het Go to Gate, og hadde en annen driver. Her ble det avdekket avvik, som vi fikk tilbakemelding på skulle lukkes. Det forventes da at dette ble utført, sier Sigbjørn Syr i Lenvik brannvesen.

Trodde de var lukket

Avvikene var manglende varselanlegg i hele underetasjen. Lillejulaften 2016 dro Syr ut på et nytt tilsyn for å se hvordan tilstanden var på utestedet, etter ny driver og konsept hadde kommet til.

– Jeg fant ut at jeg ønsket å ta en tur før jula, og her avdekker jeg at de avvikene som jeg oppdaget sist, ikke var lukket. På det tidspunktet var bygningseier ute på reise og ikke å treffe. Dermed gjør vi en vurdering og ventet til han var tilbake før han får vedtaket. Nå stenger vi hele underetasjen på Pinne til godkjent dokumentasjon og varselanlegg er på plass, sier Syr.

Ikke problematisk

Årsaken til at det har tatt to år, går på at brannvesenet har mange kontroller de må utføre i distriktet og at ting derfor har tatt tid.

Når avvik fra forrige tilsyn ikke er lukket er heller ikke saken avsluttet. Dermed er stengingen en reaksjon som neste steg i saksbehandlingen.Han synes det er synd at avvikene ikke ble rettet opp i første gangen de var på tilsyn.

– Både leietaker og byggeier har et ansvar for at bygningen er i orden i forhold til byggets bruk. Selv om avvikene var tilstede ved gammel driver, har også den nye driveren et ansvar. I en slik virksomhet bør ting være i orden, sier Syr som presiserer at det å stenge kjelleren ikke var problematisk.

Leietakers ansvar

Byggeier, Frank Berntzen forteller at avvikene er leietakers ansvar.

– Det er korrekt at dette er byggeiers ansvar. Men nå er det sik at akkurat dette forholdet er regulert i avtalen. I denne står det hvis det kommer et offentlig pålegg er dette leietakers ansvar. Nå skal vi sørge for å ta den dialogen med leietaker, sier Berntzen.

Andre regler

I hovedetasjen får Pinne derimot lov til å drive som før.

– Når det kommer til denne etasjen så er det noen andre regler som gjelder. Her er det oversiktlig, de har oppgradert en del og de har gode rømningsveier, forklarer Syr.

Brannvesenet har til nå ikke fått noen tilbakemelding fra byggeier, og sier kjeller vil være stengt til riktig dokumentasjon og godkjente varselanlegg er kommet på plass.

Det har ikke lyktes Folkebladet å komme i kontakt med driver av Pinne, Kjell Rydning, til tross for gjentatte forsøk.

Det var fult liv i kjelleren på Pinne da Sondre Justad varpå scenen i mars i fjor. Foto: Stian Blindheim