FINNSNES: Konserten har fått den sterke tittelen «Det jeg kan, mens jeg kan!», noe som henspeiler på at Jon Blamire selv har fått diagnosen ALS. Han fikk sjokkmeldingen i fjor høst, men valgte å forsette i sitt virke som kantor og leder for Finnsnes kirkes Barne- og Ungdomskor.

– Amyotrofisk lateralsklerose, forkortet ALS, er en sjelden, progressiv, lammende og uhelbredelig nevromuskulær sykdom, som tar livet av de fleste innen fem år. Sykdommen er uhelbredelig, så jeg har bestemt meg for å arrangere en støttekonsert til ALS-forskning. Jeg vil gjerne gjøre konserten så kjent så mulig slik at vi får muligheten til å samle inn mest mulig penger til denne viktige forskningen, sier Jon Blamire.

Program

Konserten, som er satt til fredag 13. januar, har gratis inngang, med frivillig kollekt som går til Als-forskningen ved utgangen. Jon Blamire understreker at det ikke er noe avslutningskonsert, men samtidig er han klar over at han vil miste evnene til å spille om ikke så lenge.

– Programmet er ganske variert, og består av flere av mine yndlingsstykker, pluss noen sanger som Sarah, skal fremføre. Det inkluder blant annet «Toccata på «Deilig er jorden», «Deg være ære, «If God is for us» fra »Messias» av Händel, «An old French meldy» av Whitelock og «Psalm Prelude».

Jon Blamire er klar over at pengene som måtte komme inn på konserten ikke kommer til å hjelpe han, fordi forskningen tar så lang tid.

– Men jeg håper at det blir oppdaget noen behandling i fremtida, slik at andre mennesker ikke blir rammet denne sykdommen, sier Blamire.

Sympatisk team

Undertegnede har siden Sarah og John ble ansatt i Lenvik menighet hatt et utmerket samarbeid med det sympatiske paret. I fjor høst ryktes det at Jon Blamire var blitt alvorlig syk. På en konsert i Finnsnes kirke, der kantoren kun jobbet med det tekniske rundt den, spurte jeg ham om dette.

Blamire bekreftet dette, men la til at han ikke var redd for å dø.

– Jeg skal jo møte Jesus, men jeg gruer meg til den prosessen jeg må gå igjennom på grunn av sykdommen, sa han.

Da Jon Blamire fikk diagnosen Amyotrofisk lateralsklerose i fjor høst kom dette selvsagt som et sjokk både på ham selv og hans familie.

– Dette er jo veldig alvorlig og tragisk, hvordan går det egentlig med dere?

Sara Blamire svarer:

– Vi mottar veldig mye støtte fra familie, venner og menigheten. Det varmer. Dessuten vet vi at det er mange som ber for Jon, og hans kristne tro bærer både han og oss andre.

– Dere tar dette veldig profesjonelt, for å bruke det uttrykket.

– Vi prøver. Jeg har bestemt meg for at jeg skal fortsette i den jobben jeg har så lenge jeg er i stand til det. Jeg stoler på Gud. Vi arrangerer ikke denne konserten for at noen skal synes synd på meg, og det er mitt håp at ikke noen andre skal miste troen på grunn av det som er skjedd med meg, understreker Jon Blamire.

Konsertplakaten, som også opplyser hvorfor konserten blir arrangert. Foto: Jon Blamire
Sarah og Jon Blamire er foruten å være et par også et utmerket musikalsk team som står de fleste kulturarrangementene i Finnsnes kirke. Foto: Reidar Ingebrigtsen