HEGGELIA: Det er etter hvert blitt en tradisjon at sjefen for Hæren arrangerer nyttårskonsert i Istindportalen i samarbeid med Forsvarets musikkorps Nord-Norge og kjente solister. Denne gangen var det svenske Hanna Holgersson man hadde den store glede å få høre.

– Det er første gangen jeg er nord for Polarsirkelen og i Nord-Norge. Det har vært en magisk opplevelse og jeg har aldri sett nordlyset slik som jeg har fått se det her. Hit kan jeg godt tenke meg å komme tilbake. Arbeidet med korpset fram mot konserten har også vært meget bra. Det har vært meget god klang mellom solist og musikere, der er det ingen barrierer, der er alt direkte. Min første sang, Cantilena, har ikke så mye tekst, men den hyller naturen, den hyller månen i mørket. Det blir på mange måter nordnorsk og det er så vakkert at det blir trist, betror hun Folkebladet.

Velkommen

Sjefen for Hæren, generalmajor Odin Johannessen, ønsket publikum i en fullsatt Istindportal velkommen.

– Det er meg en glede å ønske dere velkommen til det som nå er blitt en tradisjon, Nyttårskonserten. Jeg kan love dere en hyggelig aften, med meget gode utøvere. Underholdningen foregår på det eneste universelle språket vi har, nemlig det musikalske. Om du ikke kan lese et annet lands språk, så har du intet problem med å lese deres noter. 2017 kommer til å bli et spennende år på mange måter, vær da med til å gjøre 2017 til et godt år for oss alle, sa han blant annet.

Og så startet konserten, Forsvarets musikkorps Nord-Norge, for tredje gang dirigert av finske Hannu Koivula, åpnet med ”Bacianas Brasilieras No 7: Giga” av Heitor Villa-Lobos.

Aftenens konferansier, Åsleik Engmark, skuespiller, komiker, tekstforfatter, regissør, sanger og ”Skal vi danse”-vinner, entret så scenen og gratulerte dirigenten med Finlands 100 års-jubileum. Engmark kunne fortelle at i anledning jubileet hadde man hatt en likørkonkurranse i Finland. Det kom inn en rekke bidrag, men det som vant var faktisk fra Estland. Da sukket finnene, men da de fikk vite at det var den sterkeste likøren, sukka de en gang til. Denne gangen av glede. Og slik fortsatte han.

Neste nummer, Cantilena, var også av samme komponist og nå fikk man gleden av å oppleve aftenens solist Hanna Holgersson for første gang. Om henne er det bare å si, hun kom, sang og vant. En herlig stemme.

Sangprestasjoner

Og fra da av var opplegget for konserten satt. Det var herlig musikk av Forsvarets Musikkorps Nord-Norge, flotte sangprestasjoner, både av Holgerson, men også Engmark, i en herlig humoristisk innpakning.

Om man skulle driste seg til å trekke fram et nummer, så må vel det være Carmen av Georg Bizet. Det var en opera som varte i tre og en halv time, kunne Engmark opplyse, men han og Koivula hadde kortet den ned til seks minutter. Og så gikk de løs på operaen, musikkinnslag som ble avbrutt, dansing, sang og humor på et høyt nivå, uten at det noen gang kolliderte med operaens musikalske verdier. Og publikum belønnet den med stormende applaus.

Hanna Holgersson og Åsleik Engmark koste seg også gjennom ”West side story” av Leonard Bernstein, med dans, duetter og herlige soloer. Det var faktisk slik at man nesten måtte klype seg i armen, at man virkelig satt her i Istindportalen og opplevde dette. Og slik forsatte det, musikkstykke for musikkstykke.

Siste innslag var ”Libiamo ne’liet cali” av Verdi, men selvsagt skulle publikum ha mer og det fikk de, både ”Sjampanjegaloppen” og ”Radetzky Marsch”.

– Dette var fabelaktig bra, herlig å få oppleve slike multitalenter. Det var rene operastemning til tider og her kan vi nok takke dirigenten. Det var veldig bra å få oppleve han på nytt. Konserten var fint sydd sammen og vi må bare takke Hærsjefen for at han drar i gang disse konsertene. Det gjør noe med oss, mente Harald Gustavsen fra Sørreisa.

Danser: Åsleik Engmark og Hannah Holgersson i en smektende tango.
Dirigent: Forsvarets musikkorps Nord-Norge med dirigent Hannu Koivula.
Publikum: Istindportalen var fylt.
Slutt: Til avslutning fikk man skummende sjampanje og Sjampanjegaloppen.