KÅRVIKHAMN: – Det har vært en tøff tid, og det kommer nok fortsatt til å være tøft en stund. Men jeg vet at jeg kommer sterkere ut av det til slutt, sier Marion Anne Knutsen.

For åtte måneder siden tok hun et valg som skulle vise seg å bli banebrytende, ikke bare for henne selv, men for et helt samfunn. Fra en talerstol på Árran lulesamiske senter i Tysfjord holdt hun et gripende innlegg om sin historie. I løpet av 22 minutter fikk publikum høre Knutsens sterke beretning om skammen ved det å være same, om de tragiske dødsfallene til to av hennes brødre og om det å vokse opp med en psykisk syk mor. En mamma som sleit voldsomt, og det som en følge av at hun gjennom barndommen var utsatt for gjentatte seksuelle overgrep.

– Etter å ha tenkt nøye gjennom det, valgte jeg å selv publisere en video av innlegget på Facebook i håp om at den skulle nå ut til alle som trengte å høre det.

Responsen ble enorm, og i dag er videoen vist nesten 80.000 ganger.

Godt å bli tatt på alvor

Lite visste Knutsen den gang om ballen hun hadde sparket igang, at hennes modige utspill skulle bli opptakten til en av årets største nyhetssaker.

– Jeg trodde aldri at det skulle bli så stort, og var på ingen måte forberedt på trykket som skulle komme. Jeg ble nedringt av media, og folk fra sør til nord kontaktet meg. Jeg fikk mange støttemeldinger, og folk åpnet seg med sine historier. Det har vært bra, men samtidig tøft fordi det er nokså overveldende å skulle «ta inn» så mye, forteller Knutsen.

I juni var hun den ene av elleve personer fra Tysfjord som stod frem i VG med sin overgrepshistorie. 29-åringen fortalte om hvordan også hun, som sin mor, hadde vært utsatt for seksuelle overgrep i sine barne- og ungdomsår. Tysfjord-saken var et faktum. Stillheten som hadde rådet i flere tiår var brutt, og nå hadde det lille samfunnet hele nasjonens blikk på seg. Det utløste et skred av anmeldelser, og tidligere i desember gjorde politiet sin første pågripelse i saken.

Det er Knutsen glad for.

– Jeg er takknemlig for at politiet har valgt å prioritere denne saken. Det er viktig for ofrene. Dette har jo vært noe det ikke skulle snakkes om i Tysfjord, og at det nå endelig skjer noe – at det som har skjedd tas på alvor – det føles godt.

Årets nordlending

Knutsens modige stemme har ikke gått ubemerket hen. Før jul fikk hun hedersprisen ”Årets nordlending” av Avisa Nordland og NRK Nordland. Ut av de totalt 120 opprinnelige kandidatene, var det Knutsen som folket og en jury stemte frem som vinner.

Også det var noe 29-åringen vanskelig så for seg i april da det hele startet.

– Jeg hadde egentlig ingen tro på at det var jeg som skulle stå der og motta prisen, selv om jeg hørte at mange andre hadde troen på det. Men det er klart at det er stort å få en slik pris.

Prisen, en statuett særskilt utformet for Knutsen av kunstneren Ingrid Cimmerbeck, står trygt plassert hjemme i Kårvikhamn. Her hvor Knutsen har bodd sammen med samboeren og datteren sin siden i sommer.

– Det var en intens periode å være i Tysfjord, så det var godt å flytte hit.

I tillegg til å arbeide med å utvikle familiegården innerst i Øverdalen, jobber 29-åringen på Kårvik skole. Der hvor hun i utgangspunktet meldte seg som mulig vikar, men hvor hun er blitt ”fast inventar” fra dag én.

– Jeg stortrives på skolen og her i Kårvikhamn. Jeg har jo bestandig hatt lyst til å bo på landet, og nå bor jeg virkelig på landet, smiler Knutsen.

Vanskelig desember

Tysfjord er henne fortsatt kjær, spesielt naturen der. Likevel legger ikke Knutsen skjul på at det vil ta tid før heimplassen blir det samme igjen. For til tross for voldsomt mange fine tilbakemeldinger for sitt brennende engasjement, har Knutsen også opplevd skitsnakk og negativitet. Noe hun for så vidt også forventet.

– Det er enkelte ting som er blitt sagt bak min rygg, hvor jeg har har vært nødt til å møte opp og ta ting opp direkte med folk. Det var ting som ble sagt som gikk så hardt inn på meg, at jeg var nødt til å konfrontere det om jeg skulle klare å få det bedre. Heldigvis har det positive langt på vei overskygget det negative i denne saken, mener Knutsen.

Lett er det likevel ikke, og selv om mye av det som har skjedd siden starten har vært av det gode, erkjenner hun at saken har tatt på. Lett er det heller ikke å være inne i den tida av året der vemodigheten kanskje er størst. Der savnet etter brødrene og mora, som valgte å ta sitt eget liv for ett år siden, er størst.

– Desember hvert år er tøff, og det bruker å bli en del tårer. Dette er jo på en måte en tid der familien skal samles, og der savnet etter de jeg har mistet er ekstra stort. Heldigvis har jeg og mine to yngre søsken fått feire jula sammen, den første uten mamma. Jeg ble veldig glad da jeg fikk beskjeden om at alle skulle komme til oss og feire jula, da kom gledestårene.

– Åpne øyene

Knutsen har helt siden starten vært tydelig på at hun gjorde det hun gjorde for moren, som før sin død ga tydelig uttrykk for at det måtte settes søkelys på seksuelle overgrep, spesielt i Tysfjord.

– Hva tror du moren din hadde tenkt hadde hun vært i live i dag?

– Det er ganske sårt å tenke på, men jeg tror hun hadde vært veldig stolt.

Prosessen har brakt med seg både oppturer og nedturer, og Knutsen forteller at hun har vært nødt til å ta gjøre sine grep for å klare å stå i situasjonen. Det å ha fått tatt opp saken har imidlertid vært en stor bearbeidelse i seg selv.

– Det har hjulpet utrolig mye, og jeg kjenner jeg opp i dette er blitt en enda sterkere person. Jeg kjenner også på hvor utrolig viktig det er med åpenhet, understreker Knutsen.

I dag er hun engasjert i Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO), og hun sitter også i styret i en nystiftet forening som vil ha forebygging av seksuelle overgrep som sitt fokusområde i 2017, en hjertesak for Knutsen.

– Å holde foredrag gir meg bare enda mer styrke til å fortsette med det jeg brenner for. Det gir også en enda større bearbeidelse å ta opp disse temaene.

I innlegget hun holdt i april avsluttet 29-åringen med en klar oppfordring til samfunnet og fellesskapet, nemlig at man må åpne øyene for urett.

– Kan problemet med seksuelle overgrep bekjempes?

– Jeg tror det er en vanskelig jobb å bli helt kvitt det, men jo mer fokus, åpenhet og forebygging jo mer tror jeg det kommer til å vises på statistikkene, mener Knutsen.

I april i år holdt Marion Anne Knutsen sitt modige innlegg som ble opptakten til Tysfjord-saken. – Det har vært en tøff tid, og det kommer nok fortsatt til å være tøft en stund. Men jeg vet at jeg kommer sterkere ut av det til slutt, sier Knutsen som bor i Kårvikhamn i Lenvik kommune. Foto: Maria Holm Simonsen
Det var i forbindelse med et seminar på Árran lulesamiske senter i Tysfjord at Marion Anne Knutsen valgte å knuse stillheten og fortalte sin families historie for første gang. Foto: Frank R. Roksøy