KAVALKADE 2016

BILDET SOM LEDSAGER dette årskavalkadeskriftet er litt historisk. Det sto på trykke i Folkebladet 13. april 2011 i forbindelse med at et samarbeidsprosjekt mellom Arne-Harald Steilbu –som den gang var bokhandler og daglig leder på den nå nedlagte bokhandlerkjeden Bok & Media – og Folkebladet skulle resultere i at bokanmeldelser skrevet av barn og ungdom skulle komme på trykk i lokalavisen. Ikke regelmessige, men med ujevne mellomrom. Det vil si når Arne-Harald Steilbu hadde tilgang til unge som var i stand til å uttrykke seg skriftlig om litteratur som er skrevet for dem.

OGSÅ DA FOLKEBLADET hadde et godt samarbeid med Finnsnes Kino om pressevisninger var Arne-Harald Steilbu en ganske sentral person når det gjaldt å skaffe til veie unge mennesker som kunne anmelde ferske premierefilmer laget for deres aldersgruppe. Steilbus store kontaktflate med unge gjorde at det kunne være fristende å ringe ham når man var i beit for slike. Det kunne skje så sent som ettermiddagen eller kvelden før, men Steilbu fikset som regel alltid den biffen.

TILBAKE TIL UNGE bokanmeldere, som ganske riktig har vært på trykk i Folkebladet med ujevne mellomrom. Her har Arne-Harald Steilbu jobbet tett opp mot skoler og fått i stand opplegg og prosjekter med ulike kontaktlærere. For tiden dreier det seg om sjette klassetrinn ved Finnsnes barneskole, som denne høsten har levert bokvurderinger til Folkebladet. Men han har også et opplegg på gang med niende klassetrinn ved Finnsnes ungdomsskole, som med tid og stunder vil komme på trykk i Folkebladet. Det er Steilbu som tar seg av det praktiske ved å hanke inn det skrevne ord på blogg og så videresende disse på e-post til undertegnede. Da gjenstår kun en prat om bokvaner og et bilde av de unge litteraturkritikerne.

MAN KAN SPØRRE seg hva som får Arne-Harald Steilbu og entusiastiske kontaktlærere, ofte norsklærere, til å bruke såpass mye tid og energi på å få unge til å skrive bokanmeldelser. For Steilbus del så har han også satt sammen en gruppe med ungdommer som jevnlig møtes på Lenvik bibliotek for å klekke ut ideer til måter å øke leselysten blant barn og unge på. Svaret er enkelt. Bøker har gitt dem gode opplevelser. Opplevelser som de også unner den oppvoksende generasjonen å få.