KAVALKADE 2016

MITT STERKESTE minne for 2016 er det ferskeste.

DE STREKESTE minnene man sitter igjen med i løpet av et helt år er ikke nødvendigvis positive. For meg handler det om spillet omkring 139-luftving, 339-skvadronen og hovedbasen for helikopter på Bardufoss. Helikoptrene som har vært på Bardufoss siden 1960-tallet skal fjernes sammen med 339-skvadronen, 139-luftving og hovedbasen for helikopter.

DET HAR VÆRT både lærerikt og skremmende på samme tid å bivåne det politiske spillet rundt raseringen på Bardufoss. Hvordan syltynn retorikk fra regjeringen har klart å vinne fram. Og hvordan det politiske spillet, og politikkens råskap og uvitenhet (?), har seiret over fornuften. I godt samarbeid med Luftforsvarets ledelse og forsvarsledelsen har man endelig klart å knekke Bardufoss flystasjon, noe som har vært en kampsak for det sterke miljøet i Østfold i årtider.

Å FØLGE denne prosessen har vært lærerik og uforståelig. Lærerik i den forstand at man oppdager hvordan rikspolitisk retorikk som økt kampkraft og styrking av Forsvaret brukes uhemmet for å rettferdiggjøre beslutningen om å flytte helikoptrene fra Bardufoss. Bort fra Hæren som trenger Bell 412 langt mer enn spesialstyrkene som egentlig ikke vil ha dem.

LÆRERIKT også med tanke på å bivåne den politiske manøvreringen, sivilt og militært, for å tåkelegge at dette ikke er den egentlige motivasjonen for å flytte de ni helikoptrene. For dette handler om å gi etter for press fra et innflytelsesrikt og ”tungt” miljø, sivilt og militært, rundt Rygge som har kjempet i årevis for å få kloa i helikoptrene, slik at det kan etableres en egen hovedbase rundt Generalinspektøren for Luftforsvaret i Østfold. Men dette kommuniseres ikke.

DET VAR NOK til å lure Arbeiderpartiet. De stemte med regjeringen som dermed fikk flertall. At norges største parti samtidig stemte imot vedtaket de selv var arkitekten bak i 2012 betyr ikke noe. At det er bygget ny hangar til 700 millioner kroner som skulle være hjertet i hovedbasen for helikopter, og at det totalt er investert 1,3 milliarder kroner i ny infrastruktur for å effektivisere driften av flystasjonen og Hærens to bataljoner som sokner til leiren, betyr heller ikke noe. Lokale politikere og ansatte i Forsvaret er holdt for narr.

DET HAR i sannhet vært en lærerik prosess. Om enn skremmende.