TROMSØ: På Norgesbasis vil det komme 500 nye studieplasser innenfor IKT, hvor NTNU får 70, Universitetet i Oslo får 55, mens Universitetet i Stavanger får 50 studieplasser.

Rektor ved UiT, Anne Husebekk, var ikke klar over at de hadde fått studieplassene da iTromsø ringte.

– Oi, det var litt av en julegave, sier Husebekk tydelig overrasket.

– Vi må se på dette i lys av omstillingen i næringslivet med tanke på digitalisering og automasjon. Nå må vi sette oss ned og se hvordan vi kan benytte oss av plassene, og rette dette mot studier som det er behov for i landsdelen og hva unge mennesker ønsker å studere, sier hun etter å ha undersøkt saken nærmere.

Kan få nye studieretninger

Husebekk har et ønske om å legge studieplassene mot helse- og havbruksteknologi.

– Vi har ønsket oss studieplasser innenfor helseteknologi, og fått flere henvendelser innenfor havbruksteknologi.

Ettersom IKT innenfor helse og havbruk ikke finnes på UiT, kan dette føre til nye studieretninger på universitetet.

– Det er fristende å tenke på nye studieretninger, men dette må vi tenke grundig gjennom. Vi vet at det er et ønske om- og behov for teknologi i disse områdene.

– Kan rekruttere

Rektoren tror de nye studieplassene vil bli ettertraktet.

– Jeg tror disse studieplassene kan være innenfor et område hvor vi kan rekruttere studenter. Vi må lage noe som er spennende. Det er potensielt mange som ønsker denne type studier.

– Fremtidsrettet

Kent Gudmundsen, stortingsrepresentant og Høyres skolepolitiske talsmann, forteller at regjeringen har bedt Kunnskapsdepartementet om å fordele totalt 500 nye studieplasser innen IKT på flere av landets universiteter. Kostnaden blir på 2,4 millioner kroner i 2017, og 5,7 millioner kroner i 2018.

– Utdanning innen IKT er veldig fremtidsrettet, og kunnskap innenfor IKT-faget er noe Norge vil ha et veldig stort behov for i årene som kommer, sier Gudmundsen.

Han peker på at IKT Norge har anslått at vi i årene som kommer vil mangle flere tusen fagarbeidere som kan programmere.

– IKT er veldig relevant for at norsk næringsliv skal kunne vokse, og for at vi skal klare å håndtere utfordringene vi står overfor. Det er strategisk viktig at vi klarer å utdanne folk innenfor dette fagfeltet, sier Gudmundsen.

– Vi er kjempeglad for å få nye studieplasser, sier Husebekk.