Rett på sak

6 kjappe spørsmål

1. Hvilken sak brenner du for?

– Lokalsamfunnet.

2. Hva gjør du for miljøet?

– Kjører lite.

3. Fisk eller kjøtt?

– Fisk.

4. Hvem vil du ta med deg til en øde øy?

– Sokrates.

5. Hva er du redd for?

– Ingen verdens ting.

6. Hva mangler i regionen?

– At enda flere engasjerer seg for fellesskapet i sitt lokalmiljø.

- - - - - - - -

– Hva er egentlig et grendeutvalg, Hermann Uteng?

– Det er mange som spør om det. Her på Gibostad har vi diskutert det ganske grundig. Vi er jo en del av det kommunale systemet i Lenvik. Vi er ikke en etat eller en avdeling, vi er heller ikke som mange tror, et lag eller en forening. Per definisjon er det slik at alle som bor her i grendeutvalgsområdet er med i grendeutvalget. Grensene for utvalgene ble trukket opp av kommunen i sin tid. Så svaret er at et grendeutvalg er en kommunal funksjon. Utover det bestemmer grendeutvalgene selv hva de skal holde på med. Og det ser man også på virksomheten innen de enkelte områdene. Noen holder på med forskjellige saker og noen ligger nede.

– Gibostad Grendeutvalg arrangerte nylig julemarked?

– Julemarked i Gamle Gibostad er en av aktivitetene i prosjektet «Mørketida i Gamle Gibostad”. Vi har mange forskjellige aktiviteter og arrangementer for store og små, forskjellige fra år til år. Vi starter i oktober november og holder på til ut i januar.

– Har dere noen andre juleprosjekter?

– I år har vi hatt akevittseminar og så har vi julegata, juletretenning og så har vi den store adventkalenderen som står i vinduet til Gammelbutikken. Og så skal vi ha nyttårskonsert sammen med kulturskolen. Konserten starter opp i kapellet, og så går vi etterpå ned til Gamle Gibostad på kafé. Alle kan komme og gjøre noe, vi har hatt engleverksted, glassmakerverksted og pepperkakebaking. Og så har vi hvert år et innslag om Snyfjellnissen. Og flere står på plakaten.

– Det var mye støy omkring legekontoret?

– Det var jo en diskusjon for en del år siden om hva man skulle gjøre med legekontoret her på Gibostad, om man skulle legge det ned eller hva. Det første vi gjorde da var å innkalle alle grendeutvalgene på Nord-Senja og diskutere saken. Vi ble da enige om at noen nedlegging kunne vi ikke akseptere. Vi fikk løftet opp saken og belyst den, det var nemlig ikke bare et legekontor det var snakk om, det var også en helsestasjon.

– Og hva ble resultatet?

– Etter mange runder i kommunestyret, bestemte de at legekontoret skulle flyttes opp til det som før var bokollektivet. Og der er det i dag og etter det jeg hører, er folk veldig fornøyd med det. Kommunen har virkelig trødd til og satsa på det nye legekontoret.

– Du har vært med på en innsamling til utstyr?

– Det er Lions Club Gibostad som har fronta den saken. Vi har samla inn omlag 80.000 kroner som skal brukes til nødvendig utstyr for Senjalegen. Det er folk og bedrifter på Nord-Senja som har bidratt.

– Og utsmykkingen?

– Grendeutvalget og Lions Club Gibostad skal i fellesskap få opp lokalhistoriske bilder på veggene.

– Gibostadmartna?

– Det er et annet prosjekt i grendeutvalgets regi, og som faktisk feiret 25-årsjubileum i august i år. Gibostadmartna er det viktigste og største prosjektet grendeutvalget har. Det er det som har skaffet midler og engasjement til renoveringen av Gamle Gibostad. Hver krone som er kommet inn gjennom 25 år, er investert i området.

– Var det stor deltakelse i år?

– Vi hadde over 60 utstillere i år og rekordframmøte av publikum. Vi hadde et brukbart vær og arrangementet gikk prikkfritt. Stiftelsen Gamle Gibostad har overtatt den gamle Materialhandelen og det er en lettelse. Mens vi før brukte flere dager på å rydde bort bord, scene og annet teknisk utstyr, brukte vi i år en god time på å rydde bort alt.

– Hva er «Stiftelsen Gamle Gibostad»?

– Vi så etter hvert at grendeutvalget var for løst organisert til videre utviklingsarbeid. Og da Materialhandelen midt i kjerneområdet til Gamle Gibostad dukket opp til salgs, ble stiftelsen etablert for å kunne forestå kjøpet på en legal måte. Om dermed var eiendommen sikret for fellesskapet.

– Driver ikke dere også med idédugnader?

– Det har vi hatt mange av. Det var det som var prosessen for å lage Masterplan Gibostad. Den er et sammendrag av det folket i området ønsker skal skje her i grendeutvalgsområdet i de kommende ti til 20 år. Det omhandler alt: næringsutvikling, trafikksikkerhet, bolyst, trivsel, om barnehage og SFO samt infrastruktur, for å nevne noe.

– Har dere ofte slike idédugnader?

– Det har vi hele tiden, til ulike tider, med ulike deltagere for ulike formål. Gibostad har omkring 400 innbyggere og 14 lag og foreninger, som sørger for aktiviteter, bolyst og trivsel. Befolkningen her har alltid levd sine liv gjennom lag og foreninger. Vi har et av Norges eldste skytterlag som ble stifta på 1860-tallet, musikkforening fra 1902, ei sanitetsforening som var 100 år i fjor, for å nevne noen.

– Du reddet et par fra å drukne ved kaia for noen år siden?

– Det var mann og kone som skulle måke snø av kaia og båten, og så ramla de i havet. Jeg var ute og måka selv, hadde lue på og hørte ingen ting. Men en nabo av meg, Wenche Olsen hørte dem, sa ifra til meg og så sprang vi ned til kaia. Det var i siste liten vi fikk berga dem og jeg er glad Wenche hørte dem slik at vi nådde fram i tide. Faktisk i aller siste sekund.

– Hvem er du?

– Jeg er født på Skognes og bodde der til jeg var fire år. Da flytta vi til Gibostad. Etter folkeskolen ble det framhaldsskole, så to år på Statsrealskole i Målselv og etter det gymnaset i Finnfjordbotn. Så jobba jeg et halvt år som billettør og maskinist på ferga Gibostad–Bjorelvnes. Etter den tiden ble det lærerskole i Bodø og så jobba jeg fire år som lærer på Husøy. Jeg videreutdannet meg i spesialpedagogikk og begynte deretter å jobbe i Gisund Sparebank her på Gibostad. Der var jeg i to år, så tok jeg BI i Oslo og etter det jobba jeg i den tidlige fasen av oppdrettnæringa. Etter det ble det reiseliv og jeg jobba ti år i Troms Adventure AS, mens jeg fullførte Norges Eksportskole til internasjonalt sertifikat. Så ble det en tid som selvstendig næringsdrivende rådgiver, før jeg kom tilbake til skolen igjen. Og der er jeg i dag på deltid.

– Hobbyer?

– Frimerker, Gamle Gibostad og livet i skog og mark.