TORSKEN: I to år har det vært kjempet for å få tildelt lokaliteter for oppdrett i Karlsøy kommune i Troms. I forrige uke sa derimot Fylkestinget ja til etablering, Dette var et viktig for Wilsgård.

– For oss var dette helt avgjørende. Vi satt uten nye områder å sette ut i 2017. På en måte løser dette en kabal på kort sikt, men fremdeles har vi for få lokaliteter. Vi trenger flere for å opprettholde en god lokalitet-struktur for å skape et grunnlag for en god drift, sier Fredd-Jarle Wilsgård, daglig leder i Wilsgård Fiskeoppdrett

Konsesjon

Kampen for å få konsesjon, har for selskapets del vart i et tiår. At de nå har fått et ja fra Fylkestinget til etablering i Karlsøy, var derfor et etterlengtet gjennomslag.

– Det har vært stang ut i ekstremt mange år. Vi har brukt mye tid og mange resurser i forhold til å tenke nye strukturer og fremtidsrettet struktur til regelverket. Vi har hatt en dialog med Karlsøy i to år og de har vært en del av prosessen hele veien. Selv om det ble litt støy på slutten, så kom vi i mål, sier Wilgård.

–Har det vært vanskelig å få nye konsesjoner?

–Ja, det har vært stopp på mange måter på tildeling. Nye arealplaner har blitt utarbeidet for hele Troms fylke og det har ligget stille etter de ble vedtatt.

Fornøyd

Ordfører i Karlsøy, Mona Pedersen, er glad for at avgjørelsen er på plass.

ANERKJENNE Karlsøy-ordfører Mona Pedersen ber atavgjrelsen blir annerkjent.

– Vi er veldig glad for at avgjørelsen er tatt og at det ble et ja. I kystsoneplanen har vi lenge hatt flere lokaliteter, og for Lubben og Korsneset, var det flere søkere. Det har tatt lang tid, men det har primært vært på grunn av sektormyndighetene og Mattilsynet. For kommunen betyr dette økt næringsvirksomhet, flere arbeidsplasser og kompetansearbeidsplasser, sier Pedersen

Motstand

Som kjent har det vært en del motstand fra både innbyggere og blant annet sametinget. Karlsøy-ordføreren tror motsigelsen har i det siste vært uttalt som en del av en omkamp.

– Støyen som har vært er fokusert i to områder, lokalitetene og selve kystsoneplanen. Dette med kystsoneplanen har vært et omfattende prosjekt. Dette fikk et endelig vedtak i 2015, etter både folkemøte og at sametinget har vært inne i prosessen. At de nå er missfornøyd, tyder på en omkamp. Innsigelsene burde ha kommet tidligere. På den andre siden har det vært positiv at man har en saklig og et kritisk oppsyn med næring som produserer mat. Nå er det viktig at det gyldige og lovlige flertallet for kystsoneplanen blir anerkjent, sier Pedersen.

Iverksettelse

Wilsgård håper nå å kunne gå videre i prosessen å starte iverksetting om noen få måneder.

– Først må dokumentene bli skrevet ut og på plass. Planen er at vi våren 2017, skal sette det ut. Vi jobber raskt og vi begynner derfor å jobbe på nyåret med utstyr. Dette er vi nødt til skal vi få det på plass til våren, forteller Wilsgård.

Han er derimot mer tilbakeholden når det kommer til andre fremtidsplaner i bedriften.

– Vi har masse spennende planer for 2017 og fremover, men ingenting som vi ønsker å røpe nå. Det får vi komme tilbake til når vi begynner å stable på den kabalen, sier Wilsgård