ROSSFJORD: Høyrepolitikeren har blitt kontaktet ettersom hun sitter i utvalget for helse og omsorg, på problematikken som oppstod i forige uke på Rossfjord sykehjem.

– Jeg har fått rapporter om at anlegget har vært ute en uke og det er ikke satt inn ekstra bemanning. Dette er et sykehjem med to plan og 30 pasienter. Jeg har hørt at de blant annet må bruke mobiltelefon for å oppnå kontakt med de ansatte og det synes jeg ikke er greit. I tillegg er dette i et område med dårlig dekning. Det skal ikke være slik at de må ligge å rope på hjelp, det er rett og slett uverdig, sier Rognli.

Oppgraderingsbehov

Tidligere i vår var utvalget på befaring på sykehjemmet, hvor det ble lagt frem og enstemmig stemt over at bygget hadde behov for vedlikehold og oppgradering.

– Ikke noe har blitt gjort med anmodningen. Etter befaringen forventet vi at noe lå i budsjettet fra rådmannen, men det gjorde det ikke. Nå bør utvalget for miljø og forvaltning få det som en sak. Det var flere kritikkverdige forhold med bygget, sier Rognli.

Feil på anlegget

Virksomhetsleder, Jostein Jenssen, bekrefter at signalanlegget er midlertidig ute av drift, men at de håper å få det på plass igjen i slutten av uken.

– Etter at elektriker fant ut at det var flere komponenter som var skader har vi i samråd med leverandør, sendt inn hele elektronikkdelen for reparasjon. Med tanke på posten i disse juletider, er jeg usikker på når delen vil bli returnert til sykehjemmet.Vi vil sannsynligvis neppe få delene før tidligst på fredag denne uka, sier Jenssen.

Han mener tiltakene som er gjort er dekkende.

– Tiltakene vi har gjort er sikkerhetsmessig tilstrekkelig. Etter det ble avdekket feil på anlegget, iverksatte vi andre sikkerhetstiltak i forhold til beboere. Disse tiltakene blir videreført til sykesignalanlegget fungerer som normalt., sier Jenssen

Tiltak

Det er flere grep som har blitt gjort for å ivareta pasientene på sykehjemmet.

- Vi har forsøkt å gjøre det vi kan, vi går ekstra runder å ser til pasientene, de som har mobiltelefon har fått telefonnummer til huset som kan brukes både dag og natt. Og noen pasienter har fått gode gammeldagse «Dørklokker», som de ringer på. Vi satt inn en ekstra nattevakt i starten, men fant ut at dette ikke var hensiktsmessig. Vi synes dette fungerer bra som en midlertidig løsning, men jeg har forståelse for at noen er bekymret, forteller sykepleier Kathrine Arnesen som presiserer at de ikke har hatt noen uønskede hendelser i forhold til at anlegget har vært nede.

– På dagtid samles de fleste i oppholdsrommene. På natta blir de ivaretatt med at man går ekstra runder. Hvis det skjer noe akutte situasjoner, er det mer utfordrende. Men nå jobber de for å få på plass anlegget snart, legger medarbeider og sykepleier Anneli Bondestad til.

Elisabeth Rognli (H) er bekymret etter at signalanlegget på Rossfjord sykehjem er ute av drift. Foto: Maria Holm Simonsen
Sykepleiere (fra venstre) Kathrine Arnesen og Anneli Bondestad sier tiltakene fungerer som en midlertidig løsning. Foto: Carina Hansen
Signalanlegget er ute av drift. Foto: Carina Hansen
Pasient Thorbjørn Berntsen (84) vil at anlegget skal på plass igjen, og forklarer at han dunker i veggen for å tilkalle oppmerksomhet.