SJØVEGAN: Marie-Louise Bendiktsen ble drept i sitt hjem på Sjøvegan sommeren 1998. At saken får plass i ”Åsted Norge” kan bety at saken belyses for omkring 600.000 seere.

Mange ringer inn tips

Torsdag var reporter Sverre Holm-Nilsen og fotograf Espen Storsve på Salangen lensmannskontor.

– I drapssaker ringer gjerne folk inn og sier det er noe de har tenkt på i mange år men har trodd det har vært lite og ubetydelig. Derfor har de ikke fortalt det tidligere. Tilbakemeldingen vi får fra politiet også er at mange ringer inn og forteller at de har kværna på det, men ikke har funnet en anledning til å fortelle, sier Holm-Nilsen i Åsted Norge.

Fikk avgjørende tips

Tipsflommen har vært stor til programmet og en rekke saker har blitt oppklart. Åsted Norge tok tidligere i år opp den uoppklarte saken der Erling Eriksen (85) ble drept på Breivikeidet i Troms i 2002. Nye tips og opplysninger førte til at saken ble gjenopptatt av politiet.

– Her var det en person som ringte inn et tips uten at saken en gang var blitt tatt opp i programmet. Han fortalte oss at vedkommende som tidligere var mistenkt for drapet hadde innrømmet det for ham, sier Holm-Nilsen.

– Hva tenker du om drapet på Sjøvegan?

– Vi er jo heldig fordi vi har med oss Asbjørn Hansen som har jobba med akkurat denne saken. Drapet som skjedde her er jo ett av de virkelige få mysteriene. Det har ikke engang vært noen som har hatt status som mistenkt, sier han.

– I veldig mange av de uløste eldre sakene sitter politiet og venter på en liten detalj som kan fylle ut puslespillet. Og vi ser jo også at det er disse sakene folk bryr seg om. Folket engasjerer seg i denne type saker når vi tar dem med i serien, sier han

– Og vi håper selvfølgelig at vi kan bidra i denne saken. Vår oppfatning er at det alltid er noen som vet, uansett hvor låst en sak er. Og det er ingen som klarer å holde helt tett, sier Holm-Nilsen.

Skal ikke legges bort

Lensmann Hans Roar Rasmussen har jobba med det uoppklarte drapet siden 1998.

– Hva tenker du om at saken nå kommer opp i Åsted Norge? Er du optimistisk?

– Jeg er vel blitt mer og mer en realist med årene, men tenker at det er bra på mange måter. Vi har jo et formelt bakteppe i denne saken, Riksadvokatens påtegning etter at den ble henlagt første gangen. Saken er for alvorlig til at den skal legges helt bort. Og den har heller aldri vært lagt helt bort. At den kommer opp i et slikt program med det nedslagsfeltet de har kan jo bidra til at vi får ei utvikling i saken. Saken vil aldri bli lagt bort ved Salangen lensmannskontor. Normalt er det slik at alle uoppklarte drapssaker i Norge aldri blir lagt helt bort. Og vi får stadig inn tips i saken, senest i dag har det kommet inn tips, sier han.

Viktig med ressurser

– Men vi må nå være forberedt på at det kan komme inn ytterligere tips og opplysninger på grunn av programmet. Da er det viktig at politiet har tilstrekkelig med ressurser til å ta imot og behandle tipsene på en ordentlig måte. Per i dag er det ikke satt av konkrete ressurser til denne saken bortsett fra undertegnede som sitter med det daglige ansvaret for hele porteføljen ved lensmannskontoret, sier Rasmussen til Folkebladet.