TROMSØ: Fylkesrådet gikk tirsdag inn for å tildele lokalitet Lubben i Karlsøy til Nord Senja Laks i Botnhamn og til Wilsgård Fiskeoppdrett i Torsken.

De to selskapene planlegger å drive lokaliteten i samdrift. Det betyr at storselskapet Marine Harvest med shippingmagnaten John Fredriksen i spissen ble danket ut i kampen om lokalitetene i Karlsøy kommune. Den andre lokaliteten Korsneset/Odinbakken, blir tildelt til Nor Seafood. I dette selskapet er Wilsgård Fiskeoppdrett inne med en eierandel på 17,5 prosent, mens børsnoterte Norway Royal Salmon eier resten.

Fylkestinget avgjør

Men om Fylkesrådet mente tillatelsene skulle gis og fulgte innstillingen i saken, måtte det komme et tilleggspunkt som setter saka på vent.

– Det kom inn et innbyggerinitiativ i går på 1400 underskrifter mot etablering i Ulfsfjordbassenget og tilhørende fjordsystemer. Det er definitivt en motstand mot all etablering i området. Vi har hatt en dialog med fylkesordføreren i dag der vi er enige om at vedtaket i fylkesrådet gjelder fra det øyeblikket fylkestinget har behandla saken, og ikke sagt nei til etableringene. Fylkestinget skal ikke behandle selve søknaden, men behandle innbyggerinitiativet som en egen sak, sier fylkesråd Willy Ørnebakk.

– Så det betyr at fylkestinget egentlig kan stoppe etableringene?

– Ja, det er jo det innbyggerinitiativet går ut på. Personlig skal jeg ikke mene så mye om det, fylkestinget skal først behandle saken. Men det ville være oppsiktsvekkende å oppleve at fylkestinget setter til side kommunale kystsoneplaner, sier han.

Millioner til Karlsøy

– Så vedtaket i fylkesrådet følger hva som er vedtatt i kystsoneplan?

– Ja, definitivt. Disse lokalitene er vedtatt i kystsoneplanen, svarer Ørnebakk.

Han forteller at det ikke var noen stor diskusjon i fylkesrådet at lokale aktører kom foran Marine Harvest. Vertskommunene for grønne konsesjoner får 10,8 millioner kroner i vederlag for hver konsesjon. Det betyr at Senja-kommunene går «glipp» av mange millioner kroner ved at lokale selskaper etablerer seg i andre kommuner. Karlsøy kommune derimot kommer svært godt ut om vedtaket fra fylkesrådet blir stående. Da venter det fire konsesjoner der kommunen vil få inn til sammen 43,2 millioner kroner i vederlag fra Staten.

Fylkesrådet mener som i innstillingen at disse selskapene har mer behov for lokalitetene enn den andre søkeren, Marine Harvest.

Oppfyller formålet

Fylkesrådet fulgte også innstillingen der Fylkesråden for næring viste til at både Nor Seafood, Nord Senja Laks og Wilsgård Fiskeoppdrett har grønne konsesjoner som ikke er kommet i drift. Fylkesråden og fylkesrådet mener derfor at en tildeling til disse selskapene best vil oppfylle formålet i akvakulturloven.

På lokalitet Lubben søker Nord Senja Laks og Wilsgård Fiskeoppdrett om en biomasse på 5.670 tonn. Nor Seafood på sin side søker om en biomasse på 3.600 tonn på lokalitet Lubben.