LAKSFJORDEN: I fjor flyttet familien med tre barn fra Lyngen til Tranøy. With mener de i annonsen ble lovet bolig.

– Når jeg søkte jobb, sto det i søknads-annonsen at Tranøy kommune også tilbydde bolig. Dette viste seg ikke å stemme. Vi annonserte på nett og hang opp lapper. Boligene i Vangsvik var for vanskeligstilte og andre boliger var for flyktninger. De hadde ingen ledig til oss. Til slutt måtte vi leie i nabokommunen, forteller With.

BOLIGMANGEL Rådmann i Tranøy, Alf Rørbakk, erkjenner boligmangel i kommunen.

Uenig

Rådmann i Tranøy, Alf Rørbakk, kjenner ikke igjen annonsebeskrivelsen ut i fra det With forklarer.

– Nå har jeg lest igjennom hele annonsen som lå ute i det tidsrommet hun sendte inn søknaden. Jeg kan ikke se at det har blitt lovet noe. I enkelte annonser skriver vi at vi er behjelpelig med å skaffe bolig, men i denne annonsen hun søkte på, står det ingenting om dette. Jeg er derfor litt i tvil hvor hun har hentet dette i fra. Leilighetene som er tiltenkt vanskeligstilte og flyktninger er boliger vi har fått tilskudd fra Husbanken på. Hvis de blir brukt av noen andre risikerer vi å miste dette tilskuddet, sier Rørbakk.

Barnehageplass

Etter at familien flyttet ut av kommunen og til Laksfjorden, like ved grensen til Tranøy, trodde de fortsatt barnehageplass var tilgjengelig i Tranøy.

– Når vi snakket med virksomhetsleder fikk vi inntrykk at det var ledig plass. Ifølge rådmannen var det ikke noen ledige barnehageplasser til de som bor utenfor kommunen. Nå har vi sendt klage og jeg kan ikke jobbe før dette er ordnet opp i. Jeg kan ikke levne en ett-åring alene hjemme. Hvordan kan vi stole på at en sier noe, den andre sier noe annet og ingen vil svare på konfrontasjoner, sier en frustrert With.

Krav til regelverk

Rørbakk kjenner ikke til hva som har vært kommunisert muntlig og henviser til regelverket de har i kommunen.

– Det vedtatte regelverket sier at det kan tilbys plass for utenbysboende, så lenge det ikke er for trengsel for Tranøy kommune. Situasjonen i barnehagen der hun søkte er det arealmessig plass, men ikke plass på bemanning. Da er det snakk om et kostnadsspørsmål ved å ansette en person i en ny pedagogstilling, og det er årsaken til at de har fått avslag, sier Rørbakk.

Best på folk

Som utdannet adjunkt synes With det er svært spesielt at Tranøy kommune ikke tar bedre vare på de utdannede lærerne som ønsker å ta arbeid i kommunen.

– Tranøy sliter med å få utdannede lærere. Jeg stortrives på jobb, det er en fantastisk arbeidsplass. Men når de annonserte etter lærere, stod mottoet: Tranøy – Best på folk. Jeg opplever det i alle fall ikke sånn. De driver jo med lokke-annonser. Vi har ikke flyttet frivillig fra Tranøy. Vi kom hit med et ønske om å bo her. Nå har jeg fått tilbud om jobb i en annen kommune, hvor jeg jobbet før, så nå vurderer vi hva vi skal gjøre, sier With.

Utfordrende

Rørbakk innrømmer at de gjerne skulle hatt familien boende i Tranøy, men boligkapasiteten i Tranøy er svært utfordrende.

– Vi strekker oss til å gjøre det beste uansett uansett yrkesgrupper. Det er slik at ledige boliger vokser ikke på trær. Når det kommer til annonsen står det at Tranøy med natur, område, skole og miljø gjør det til en god kommune å bo i. Det står ikke direkte hverken mottoet at vi er best på folk, eller at vi lover bolig. Uansett ser vi gjerne at de blir boende i Tranøy, og finner en tilfredstillende bolig, avslutter Rørbakk.

Samboer Per Daniel Utsi med deres minste barn Aile på et år og Wigdis W. With ønsker å bo i Tranøy. Foto: Privat