OLSBORG: Høgtun som en variert kulturklynge kan bli en realitet. Prosjektleder Kjersti Vikør har jobbet med forprosjektet noen måneder, og erfaringene hun har gjort gir grunnlag for å gå videre med prosjektet.

– Det finnes flere interesserte aktører. Det tolker jeg som om at det er grunnlag for å gå videre med prosjektet, sier Vikør.

Utviklingsdelen

Prosessen går nå fra å kartlegge behovet til å se på en utviklings- og driftsmodell.

– Ser man på andre kulturhager så startet de med kanskje fem aktører som fort ble til 40. Det som er viktig er å skape et miljø. Høgtun skal ikke være et sted der ulike aktører går inn og lukker døra for så å komme ut igjen når man er ferdig. Det må bli et miljø som er tilgjengelig for allmenheten. Hovedfokus skal være de profesjonelle, men samtidig er det viktig med samvirke og et levende miljø, mener Vikør.

Mangfold

Høgtun kulturklynge skal inneholde mangfold. Derfor har Vikør jobbet med husflid, folkemusikk, lokal treproduksjonskultur, folkemusikk, matproduksjon, musikk, film, dansing, design og arkitektur for å nevne noe. Alt dette har sin naturlige plass i en kulturklynge, mener Vikør.

– Jeg er også veldig opptatt av å integrere den samiske kulturen, legger Vikør til.

Regional og nasjonal

Høgtun kulturklynge skal ikke bare være en kommunal greie. Det regionale perspektivet er viktigst, og Vikør mener også at, hvis man lykkes, Høgtun på visse områder kan skape nasjonalt engasjement.

– Myndighetene er opptatt av omstillingsøkonomi og jeg har sett på mulighetsrommet i det perspektivet. Såkalte preproduksjonslokaler er en mangelvare i Norge, sier Vikør.

Her har Høgtun et fortrinn, mener hun.

– I første etasje på Høgtun er det store verksteder for tre, metall og keramikk. Her kan man utvikle en idé som man ellers ikke har plass eller mulighet til å utvikle, sier Vikør.

Hun snakker seg fort varm om de ulike mulighetene innenfor det vide begrepet kultur som finnes og som kan utvikles videre i lokalene på Høgtun.

MILLIONER Verditaksten på Høgtun videregående skole er satt til 25 millioner kroner.

Verditakst: 25 millioner kroner

Verditaksten på bygningsmassen på Høgtun er satt til 25 millioner kroner.

Takseringen er gjort av Byggtakst Nord.

Taksten viser altså at markedsverdien av bygningsmassen, som i alt består av et skolebygg, kompetansesenteret (med gymsal), et kantinebygg, to bolighus, seks stykk hybelhus med åtte hybler i hvert hus, en garasje og et bygg som benyttes av Målselv husflidslag er satt til 25 millioner kroner.

Verditaksten av bygningsmassen og tomtearealet er langt høyere. Den er satt til 80,7 millioner kroner (80.788.750 millioner kroner).

Tomtearealet på Høgtun utgjør i overkant av 33.000 kvadratmeter, mens bruttoarealet for bygningsmassen er på 6.400 kvadratmeter.