FINNSNES: – Det ser feil ut slik som det er nå. Derfor må vi gjøre noe med hele delegasjonsreglementet – finne en annen måte å gjøre det på rett og slett, fastslår Kjetil Johnsen (Ap).

Han sitter i formannskapet i Lenvik, som nylig fikk opp en sak om hvilken lønnsøkning kommunens rådmann og kommunalsjefer skal ha i 2016. Innstillinga fra forhandlingsutvalget var en lønnsøkning på 8,1 prosent til rådmannen, noe som utgjør totalt 70.000 kroner.

– I formannskapet la vi fra Ap og Lenviklista frem et mer moderat forslag om en lønnsøkning på 3,01 prosent, det samme nivået som alle andre i kommunen har fått. Det fordi vi mener det er viktig at alle viser moderasjon i den situasjonen kommunen er i med både høy låneportefølje og drift, sier Johnsen.

– Ser rart ut

Forslaget ble imidlertid avvist av ordfører Geir-Inge Sivertsen. Dette i henhold til kommunens delegasjonsreglement, som sier at formannskapet kun skal votere over forslaget lagt frem av forhandlingsutvalget. Resultatet ble at forslaget ble vedtatt mot tre stemmer.

Johnsen erkjenner at reglementet er fulgt i saken, men legger ikke skjul på at han vil ta til orde for en endring.

– Hvis vi har et delegasjonsreglement som er sånn at en slik sak legges frem for formannskapet, uten at formannskapet kan ha en mening om det, så fremstår det feil for min del, poengterer Johnsen.

Et annet moment i det hele er at ordføreren er den ene av tre representanter i forhandlingsutvalget. Ettersom ordførers godtgjørelse følger lønna til rådmannen, forhandler ordfører med det indirekte om egen lønn.

– Det er ikke det at jeg mistenker ordfører for å forhandle om egen lønn, men en slik ordning ser rar ut så lenge ordførers lønn direkte henger sammen med rådmannslønna. Dette er en logisk brist som vi å få rydda opp i, mener Johnsen.

– Kan ikke ha det sånn

– Delegasjonsreglementet er vedtatt av kommunestyret. Har dere ”blingset” ettersom dette ble vedtatt?

– Nei, det vil jeg ikke si. På tampen av forrige periode gjorde vi en revidering av reglementet for de ulike utvalgene, og fikk rydda opp i mye, men det er et stort reglement å gå gjennom, og vi rakk ikke over alt. Nå må vi ta det et steg videre og gå gjennom det vi ikke rakk sist gang, sier Johnsen.

Det er hans partikollega og formannskapsmedlem Grethe Sebulonsen enig i.

– Vi kan ikke ha det slik i fortsettelsen, konstaterer hun.

ORDFØRER: Geir-Inge Sivertsen. Foto: Maria Holm Simonsen

Oppgitt ordfører

Lenvik-ordføreren stiller seg hodedrystende til utspillet fra Ap-leiren.

Først og fremst peker ordfører Geir-Inge Sivertsen (H) på at det rådende delegasjonsreglementet er enstemmig vedtatt av kommunestyret. Ordføreren argumenterer også for at ordninga for lederlønnsforhandlingene må være slik som de er i dag.

– Det er sånn i dag at formannskapet har anledning til å forkaste resultatet fra forhandlingene, men man kan ikke fremme et annet alternativ. Hva skulle da vitsen med et forhanldingsutvalg være hvis man kunne det? Man kan jo også tenke seg hvis alle åtte partier i kommunestyret skulle legge frem sine lønnsforslag – det ene mer ytterliggående enn det andre, og at det så skulle voteres over dette. Det er nesten søkt bare å tenke seg en slik ordning, i hvert fall hvis man tenker på ryddige forhold både for arbeidsgiver og arbeidstaker, sier Sivertsen.

Han minner også om at Kjetil Johnsen deltok da det ble bestemt hvordan ordførers godtgjørelse skulle fastsettes.

– Det var to alternativer, det ene at ordførers godtgjørelse følger rådmannens lønn, og det andre at den følger stortingsrepresentantenes lønn. På det tidspunktet syntes Johnsen det var fornuftig å bruke ordninga vi har i dag. Hvis han nå mener noe annet, ja da må han nesten kritisere seg selv, mener Sivertsen.

– Så du har ikke sittet og forhandlet lønn til deg selv?

– Nei, det er en gang slik at et enstemmig kommunestyre har vedtatt delegasjonsreglementet, og at et partssammensatt utvalg skal bestå av tre representanter. Det står videre at ordfører skal gå inn og lede dette utvalget, som for øvrig også bestod av en representant fra Ap. Når dette utvalget enstemmig la frem en innstilling om lederlønna, så var det med en erkjennelse av at rådmannen i Lenvik – den største kommunen i regionen – og med ansvar for en rekke interkommunale tjenester de facto lå under lønnsmessig sammenlignet med andre rådmenn i mindre kommuner i regionen, sier Sivertsen.

Bekymringsfullt

Jasmin Agovic-Nordaas (V) mener at lønnssaken bør opp i kommunestyret.

– Delegasjonsreglementet omhandler svært mye, men jeg kan ikke noen steder i dette reglementet finne at det er delegert myndighet verken til formannskap, kommunestyre eller et utvalg om å fastsette lederlønna. Derfor har jeg bedt ordfører om en redegjørelse om dette, sier Jasmin Agovic-Nordaas.

For han legger ikke skjul på at han synes at rådmannens avlønning, som lønnsførende for hele organisasjonen, absolutt er en politisk sak av prinsipiell betydning. Og av såpass stor betydning at den ikke bør avgjøres av et utvalg eller formannskapet.

– Det er kommunestyret som ansetter eller sparker en rådmann, så hvorfor skal ikke kommunestyret kunne bestemme lønna også?, spør Agovic-Nordaas.

I likhet med representantene fra Ap finner han det også problematisk at ordføreren, som representant av forhandlingsutvalget, indirekte forhandler egen lønn.

– På toppen av det hele sitter ordføreren med dobbeltstemme i formannskapet, og vil ved tilfeller ved likt stemmeantall avgjøre saken. Man må huske på at formannskapet heller ikke representerer hele kommunestyret. Jeg synes det hele er veldig bekymringsfullt.

Venstre-politikeren understreker at han selv vil undersøke reglementet nærmere med mål om å endre dagens ordning.

– For hvis det er som det er opplyst i denne saken, så er det urettferdig – rett og slett.

- Sånn er spillet

Lenviks lederlønnsforhandlinger skiller seg ikke ut fra andre kommuner.

Det opplyser hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Lenvik kommune, Otto Jakobsen.

– I hvert fall ikke etter det jeg kan se.

Han viser til at forhandlingene er gjort «etter boka», det vil si i henhold til reglementet vedtatt av kommunestyret og rutinene denne legger opp til.

– Man kan tenke hva man vil om utfallet, men partene er blitt enige. Det er gjort en jobb, som begge er fornøyde med, så da er det egentlig ikke noe mer å kommentere om det, sier Jakobsen.

– Det er sånn spillet er, avslutter han.