SJØVEGAN: Rettsanmodningen til tyske myndigheter er nå oversatt og ekspedert videre fra Statsadvokaten i Troms og Finnmark til Riksadvokaten. Denne kan bli viktig i forsøket på å få nye opplysninger om hva som skjedde når Maria-Louise Bendiktsen ble drept på Sjøvegan sommeren 1998. Så langt er det kjent at en kvinne i Tyskland er interessant å snakke med for etterforskerne i saken.

I gang med Tysklandsporet Det kan bli aktuelt å be tyske myndigheter sjekke ut Tysklandsporet i Sjøvegan-drapet. Til Riksadvokaten

Førstestatsadvokat Lars Fause sier nå til Folkebladet at han tror det vil ta tid å få svar fra tyske myndigheter, kanskje opp mot tre måneder.

– Det tok litt tid å få over saken på grunn av dataproblemene i politiet. Jeg skrev rettsanmodningen via Riksadvokaten. Alle rettsanmodninger som er rettet mot tyske myndigheter må innom der. Vi sendte saken for snart to uker siden. Men saken går nok den lange tunge veien, via justiskanalene. Jeg regner med at tysklandsporet vil ta tid. Vi må nok i hvert fall ha et tre måneders perspektiv på denne saken før vi får svar, sier Fause.

Fause beordrer: - Tyskland-sporet skal følges opp Førstestatsadvokat for Troms og Finnmark, Lars Fause beordrer politiet å ta tak i Tyskland-sporet i Sjøvegan-drapet så raskt som mulig. Interessant spor

– Hva tenker du om dette sporet? Er det interessant å følge opp?

– Jeg har lest opplysningene i saken og mener det absolutt det er verdt å følge opp videre.

Konkret går det på avhør av en person, ei dame i Tyskland. Jeg synes absolutt at det er interessant å gjøre dette. Hvordan man gjennomfører avhøret og det praktiske rundt det må diskuteres på politinivå, det legger ikke jeg meg bort i. Men vi ber tyske myndigheter legge til rette for dette avhøret. Så får vi høre hva dem svarer, sier han.

– Var dette en av de personene som ble forsøkt drept i Tyskland?

– Nei, det tror jeg det ikke er. Men det kan nok lensmann Hans Roar Rasmussen svare bedre på, sier Fause.

Påtalemyndigheten fatter interesse for Sjøvegan-spor Sjøvegan (NTB): Førstestatsadvokaten i Troms og Finnmark betegner et spor i Sjøvegan-drapssaken fra 1998 som svært interessant. Må få dialog

Ansvarlig politiadvokat i Nordland, Steffen Ravnåsen forteller til Folkebladet at de sendte forslaget til rettsanmodning til statsadvokaten 21. oktober. Det betyr at det er lite politidistriktet kan gjøre med saken nå.

– Tysklandsporet er jo veien å gå for oss, men nå må vi bare vente. For å komme videre må vi ha en dialog med tyske myndigheter, sier Ravnåsen.

– Kan det bli aktuelt at norsk politi reiser til Tyskland?

– Det kan bli aktuelt, men vi må først få mer informasjon. Det må vi tilfelle avklare med tyske myndigheter. Nå er poenget i første omgang å komme i dialog. Det er ikke snakk om å komme i kontakt med den personen som ble etterlyst. Han er borte. Men det kan være andre personer i Tyskland som har opplysninger som kan være interessante, sier Ravnåsen.

Ventet i over tre år

Tyskland-sporet er utvilsomt ett av de heteste etterforskningssporene som har vært kjent siden drapet på Marie–Louise Bendiktsen skjedde i 1998. Lensmann Hans Roar Rasmussen ba politiledelsen i Midtre-Hålogaland politidistrikt om en rettsanmodning til tyske politimyndigheter Så tidlig som i juni 2013 for å komme videre i saken. Men tre og ett halvt år senere var ingenting gjort fra politiledelsen. Ledelsen i politidistriktet har forklart de har hatt for mange andre oppgaver. Da Folkebladet i oktober i år tok saken opp til sentralt politisk nivå tok statsadvokaten affære. Lars Fause beordret da at dette sporet skulle følges opp.