FINNSNES: Fylkesmannen i Troms avdekket fire avvik da det ble ført tilsyn med Lenvik kommunes helse- og omsorgstjenester til mennesker med utviklingshemming.

• Lenvik kommune sikrer ikke at alle mennesker med utviklingshemming får forsvarlige helsetjenester.

• Lenvik kommune organiserer ikke tjenestene til mennesker med utviklingshemming slik at det sikres at alle får forsvarlige tjenester i form av praktisk bistand.

• Lenvik kommune innhenter ikke politiattest ved tilbud om ansettelse fra alle helsepersonell som skal jobbe med mennesker med utviklingshemming.

• Lenvik kommune sikrer ikke at journalene inneholder relevante og nødvendige opplysninger om helsehjelp.

– Visste om det

Tilsynet, som ble gjennomført som en såkalt systemrevisjon, ble gjennomført i en periode fra juni til november. Under hvert avvik er det listet opp hva disse er bygget på. Her kommer det opp punkter vedrørende blant annet legemiddelhåndtering, helsehjelp med tvang og makt uten vedtak om tvangsbruk og brukere som ikke har fått støttekontakt som de har krav på.

Kommunalsjef innen helse og omsorg i Lenvik kommune, Bente J. Karlsen, er klar over at avvikene kan se dramatiske ut, og påpeker at de også tas på ytterste alvor. Samtidig opplyser hun at de i kommunen var klar over avvikene før fylkesmannens tilsyn, og allerede er godt igang med tiltakene som er nødvendig for å lukke disse.

– Fylkesmannen kunne imidlertid ikke la være å påpeke avvikene selv om vi kunne dokumentere at vi holder på med disse prosessene, sier Karlsen.

På systemnivå

Kommunalsjefen poengterer også at de fire avvikene ikke betyr at Lenvik kommune leverer dårlige tjenester til brukerne det er snakk om.

– Tilsynet gikk på systemnivå, og handler rett og slett om at vår dokumentering må bli bedre, sier hun.

En ny elektronisk internkontroll skal være på plass fra nyttår. I den forbindelse pågår det for øyeblikket revidering av eksisterende rutiner, samt avdekking av behov for nye rutiner. Et annet internt prosjekt vedrørende dokumentasjon innen helsehjelp skal også være på plass innen første kvartal av 2017.

– Men også her er det allerede iverksatt tiltak, påpeker Karlsen.

– Hva med avviket som går på manglende innhenting av politiattester?

– Dette handler hovedsaklig om at det i forbindelse med bruk av vikarer hoper seg litt opp med å få inn disse attestene. Man har egentlig ikke lov til å ta disse vikarene i bruk før attest foreligger. Nå trer en ny lovbestemmelse i kraft ved nyttår, noe som betyr at antallet personer det kreves politiattest for utvides. I den anledning holder vi også på med en revidering av rutinene, sier Karlsen.

Det faktum at ikke alle brukere får støttekontakten som de har har krav på er en kjent problemstilling i kommunen.

– Det er selvfølgelig et lovbrudd når man ikke får støttekontakt når man har fått vedtak om en slik tjeneste, men vi har et rekrutteringsproblem når det gjelder støttekontakter. Det var også grunnen til at vi la frem en egen sak om dette til politikerne. Nå har vi fått økt satsene til støttekontaktene, noe vi håper skal bidra til økt rekruttering, sier Karlsen.

- Sint og trist

Line Miriam Sandberg (Frp) mener fylkesmannens rapport avdekker dårlige rutiner og systemfeil.

– Jeg blir forferdelig trist og sint på vegne av de som er rammet, for dette er ting som ikke skal foregå. Her snakker vi om mennesker med ekstra store behov for å bli ivaretatt, sier Line Miriam Sandberg (Frp).

Hun poengterer at kommunen ikke bare skal sørge for utviklingshemmedes eksistens, men også at disse har et liv med kvalitet så langt det er mulig.

– Derfor synes jeg det er bra med slike tilsyn, for på den måten å avdekke uønskede hendelser og store avvik. Her er det snakk om alvorlige avvik som er avdekket, påpeker hun.

Samtidig er hun glad for at det fra administrasjonen understrekes at man er igang med å gjøre tiltakene som skal til for å lukke avvikene.

– Når kommunalsjefen sier at dette er noe de har fokus på, så har jeg full tillit til det.

Sandberg, som er leder av Utvalg for helse og omsorg i Lenvik kommune, sier hun vil be om at de i utvalget orienteres om prosessen som pågår.

– Vi vil vite hva som er gjort og hva som skal gjøres for å unngå slike avviksmeldinger i fremtiden.

TRIST: Line Miriam Sandberg (Frp) er trist over avvikene som fylkesmannen har avdekket i Lenvik kommune. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen