FINNSNES: I mandagens utgave av Folkebladet skrev styreleder i FIL Fotball Herleif Hanssen at de ikke har til hensikt å slippe til Varden FK på Finnsnes Stadion.

– Alle sammen skjønner at vi ikke kan legge til rette for at en annen klubb både skal oppta kapasitet og slite ned anlegget vårt, utdyper Hanssen.

– Skal ikke utelate

Ifølge regelverket for tildeling av spillemidler til idrettsanlegg er det utbyggeren selv, med sitt regelverk, satser og uteleiemuligheter, som avgjør hvem som får bruke anlegget.

– Samtidig sier regelverket noe om at man ikke skal utelate noen. Men det vil hele tiden være opp til baneeieren å avgjøre til hvilket tidspunkt og til hvilken pris andre skal få slippe til på anlegget, så fremt det er ledig kapasitet. I og med at dette gjelder FIL Allianse eller FIL Fotball så er det de som må vurdere om de har ledig kapasitet på anlegget sitt, og om de kan leie det ut til andre til en pris de har fastsatt og som skal gjelde alle eventuelle leietakere, forteller Johnni Håndstad, idrettskonsulent i Troms fylkeskommune.

Betent sak

Håndstad bekrefter at han har blitt kontaktet av FIL for klarhet rundt regelverket. Han skjønner også at saken er veldig betent.

– Jeg har sagt til dem at de bør prøve å få dette til på en smidig måte, og ikke ri et regelverk bare for å gjøre det. Har de ledig kapasitet til et hvilket som helst tidspunkt, så bør de selvfølgelig slippe til andre hvis de ser at det er hensiktsmessig. De har masse utgifter med å drifte og vedlikeholde et anlegg, og ingen skal drive med noen form for kommersiell virksomhet. Leier de ut til noen så er det til fastsatte priser de selv har bestemt, og når det er ledig kapasitet. Har de ikke ledig kapasitet så har de selvfølgelig mulighet til å si det, og fortelle de som vil leie at de må finne et annet sted å trene og spille kamper. Det er sånn det skal etterkommes, sier Hånstad.

Kapasitet

Herleif Hanssen forteller at de kommer til å trenge all kapasiteteten på anlegget selv, og at det er grunnen til at de ikke kommer til å leie ut banen.

– Vi har fått et tilskudd fordi vi har et veldig godt og brett tilbud til barn og ungdom i klubben vår, og det skal vi fortsette med. Det kommer ikke til å oppstå mye ledig kapasitet. Vi kjører på nå og skal ha lag i alle årsklassene og ha kvalifiserte trenere og alt, så det må det overhodet ikke være tvil om, sier han.

Dersom det derimot viser seg at FIL får mye ledig kapasitet på anlegget, kan det komme reaksjoner.

– Jeg har sagt til dem at de skal være veldig varsomme med å sette andre på sidelinja, så fremt de har kapasitet. Det blir lagt merke til og da får de enda mer negativ kritikk. Det blir spennende å se hva de gjør. Blir det her å virke veldig urimelig så kan noen finne på å sende brev til departementet eller fylket, eller hvem det måtte være som har innvilget spillemidler, for å få klarhet i hvorfor det har blitt sånn og sånn. Jeg må personlig si at det er utrolig synd at det skal bli så mye bråk ut i fra den saken som er, sier Håndstad.

- Har snart kabalen på plass

Hos Varden FK jobbes det fremdeles med å finne ut hvor de skal spille og trene til neste år.

– Vi begynner å få en grei kabal på plass, men vi jobber også med andre løsninger, forteller Hege Leiknes, styreleder i Varden FK.

Siden ingenting er avgjort ønsker ikke Leiknes å gå ut med hva de har kommet frem til så langt.

– Vi har en løsning på det, men vi har et møte til uka som gjør at ting kan se annerledes ut, så jeg har ikke veldig lyst til å si hvordan og hvor, sier hun.

Styrelederen sier videre at de ikke vil avskrive muligheten for leie av fasilitetene til FIL helt enda.

– Men det er klart at har de brukt kapasiteten sin så har de brukt den og da er det ikke noe ledig tid å forhandle om, avslutter Leiknes.

Ifølge styreleder i Varden Fotballklubb Hege Leiknes, begynner brikkene å falle på plass for hvor klubben skal trene og spille neste år. Foto: Birger Caspersen
Fullbooket: Herleif Hanssen, styreleder i FIL fotball, sier de ikke vil leie ut stadion til Varden FK, rett og slett fordi de kommer til å bruke all kapasiteten selv. Foto: Knut Løkse Nilssen