SJØVEGAN: Det har skjedd en rivende utvikling de siste årene i forhold til kompetanse og utstyr innen ambulansetjenesten i Troms.

Sykehus på hjul

Ny teknologi og kompetanse er tatt i bruk slik at liv reddes i langt større grad enn tidligere. Flere livreddende tiltak som før kun ble utført av legene på sykehusene er flyttet ut i ambulansebilene. I tillegg har ambulansearbeiderne opparbeidet en langt større kompetanse enn tidligere.

– Med de nye overvåkingsenhetene med hjertestarter kan vi koble pasientene opp slik at legene på sykehuset kan følge med direkte på skjermen. Før holdt vi på med transport. I dag er vi nærmest et sykehus på hjul. Tidligere ble vi kalt ambulansesjåfører, i dag er vi ambulansearbeidere. Vi skal gjøre jobben bak i bilen, sier ambulansearbeider Aila Berg ved ambulansestasjonen på Sjøvegan.

Avgjørende tiltak

– Og samtlige biler UNN har er likt utstyrt. En annen forskjell er at flere biler for 20 år siden i Troms var enmannsbetjent. I beste fall hadde en med ledsager om kommunen stilte opp, sier seksjonssjef Svein Hovde.

– Vi har en bedre behandlingsmetoder av pasientene enn tidligere. Vi er kjapt ute, vi setter i gang medikamentell behandling, vi får tatt EKG og sender det inn til sykehus der det blir vurdert av lege. Fra legen får vi beskjed hva vi skal gjøre. Det gjør at vi kan berge veldig dårlige pasienter. Det er klart at de tiltakene vi setter i gang ute i bilene er ofte avgjørende for utfallet. Vi har også en langt bedre smertelindring enn tidligere. Men det er veldig viktig at pasientene ringer tidlig nok. Vi opplever dessverre at de ofte venter veldig lenge, sier stasjonssjef Roger Skog.

1. desember 2006 gikk ambulansetjenesten bort fra privat drift til offentlig drift. Det var verdt å markere med kakespising på stasjonen i Salangen torsdag. I flere år hadde Fagforbundet Ambulanse Troms og andre kjempet for denne saken. Ikke minst sto Charles Lundberg, Thomas Hansen og Kyrre Tunheim på for å få tjenesten offentlig og under ordna forhold. Lundberg sto blant annet fram i NRK Brennpunkt i 2002 og fortalte om arbeidsforholdene. Etter flere års kamp endte det med at UNN overtok all ambulansetjeneste i egen regi. Det medførte også store endringer. De ansatte fikk egne ambulansestasjoner der de befinner seg når de har vakt. Før denne endringen kom var tjenesten basert på hjemmevaktordninger.

– En bedre tjeneste

De ansatte i tjenesten i Salangen er soleklare på at endringene har ført til en langt bedre tjeneste, både i forhold til ivaretakelse av pasienter og arbeidsforhold for ansatte. I juni 2007 sto en helt ny ambulansestasjon klar på Sjøvegen med to biler, en dagbil og en døgnbil. Det var en av de første stasjonene etter at UNN overtok. Det er nå 10 ansatte på stasjonen som har ansvar for Salangen og Lavangen. Stasjonen er også lærlingbedrift.

– En uoppnåelig drøm

– Nå kjører vi direkte ut fra oppvarmet garasje og er på vei til pasienten med en gang. Tidligere måtte vi kjøre rundt på bygda og plukke hverandre opp ved uttrykning. Med en stasjon som har treningsrom, øvingsrom og vaskehall har vi alle muligheter til å være godt forberedt. For 12 år siden var dette nesten en uoppnåelig drøm, sier ambulansearbeider Kyrre Tunheim.

– Før hadde vi jo ikke et faglig miljø utover at vi møttes av og til til faglige oppdateringer. Mulighetene her er jo mye større for kursing og øving, sier ambulansearbeider Ketil Christensen.