SILSAND: Natt til torsdag norsk tid ble Magnus Carlsen verdensmester i sjakk for tredje gang, etter å ha nedsablet russeren Sergej Karjakin. Etter forrige VM-kamp for to år siden blomstret interessen for sjakk, og det ble det blåst nytt liv i Lenvik sjakklubb. Etter hvert stilnet interessen og klubben ble lagt ned. Opp av asken steg Senja sjakklubb.

– Når jeg var yngre var Lenvik sjakklubb ganske aktiv. Så har den gått i dvaleperioder der en ildsjel har vekt den til live igjen, men ofte bare dødd ut og gått tilbake i dvale. Vi håpet når vi stiftet Senja sjakklubb at vi skulle få et slags eierforhold til den, siden vi alle er bosatt på Silsand, forteller Gøran Johansen.

Ekstra motivasjon

Da sjakkinteressen var stor for et par år siden var det spillekvelder på Kafé Okazo i Kunnskapsparken.

– Da var det ganske mange folk som var innom der, men det var ikke så mange faste, sier Johansen.

Senja sjakklubb har kun en håndfull antall medlemmer, men prøver å møtes for å spille en gang i uka.

– Vi som startet klubben er jevngamle i 35-årene, og er småbarnsforeldre med tre unger hver i snitt. Det er ikke bestandig det passer med ungenes aktiviteter og slikt, så vi er litt av og på. Men i den siste tiden nå som Magnus Carlsen har spilt VM-kamp så har vi hatt litt ekstra motivasjon. Vi bruker å spille på Finnsnes på kontoret til tre av de som er med i klubben, forteller Johansen.

Søker primus motor

Selv er Johansen en middels klubbspiller med en offisiell rating på 1600.

– Men det er lenge siden jeg har spilt turnering, og jeg har et mål om å spille meg opp mot 1700, sier han.

Nivået i klubben ligger fra 1000 til 1600 ratingpoeng, men alle som vil kan bli med, så fremt de kan reglene.

– Minste forutsetning for å delta er at man vet hvordan brikkene går, men nivået har ingenting å si. Vi har ikke noe opplegg for å undervise sjakk, men om det finnes personer i nærområdet som har lyst til å være med som primus motor og drive mer med opplæring, ville det vært artig, oppfordrer Johansen.

Dersom mange interesserte melder seg vil klubben måtte se seg om etter et større lokale.

– Før spilte vi på gamle Finnsnes ungdomsskole og en stund spilte vi på Kafé Okazo. Vi mistet litt kontakten med det, så om vi får flere medlemmer må vi nok kontakte noen i kommunen for å prøve å leie et lokale gratis der vi kan være, sier Johansen.

Nytt konsept

Når Folkebladet ringer sitter Johansen og ser på sammendrag av sjakkpartiene fra VM-kampen. Han mener det var en spennende duell, selv om mange av partiene endte med remis.

– Magnus sa at det kan føre til at konseptet rundt VM-kampene forandres. At man ikke bare har 12 klassiske partier, men mer enn miks av lange og korte partier. Jeg tror man kan nå et større publikum om folk kan sette seg ned å se et parti som varer i maks en time, der det er spenning hele tiden. Mange ser sjakksendingene selv om de ikke kan sjakk, men synes det er spennende å følge med på pila, sier Johansen.

Avslutningsvis oppfordrer Johansen de som vil bli med å spille sjakk, om å ta kontakt.

– Vi har en Facebook-gruppe som heter Senja sjakklubb. Om folk vil komme å spille så må de bare ta kontakt på den siden, sier han.