SJØVEGAN: De ansatte kan bli permittert rundt 10. desember, og det vil vare til midten av februar.

Slakter ut laksen

Ifølge eier Odd Bekkeli kunne de holdt på 14 dager til hadde det ikke vært for lusproblematikken.

– Det medfører at vi og andre oppdrettere slakter ut raskere enn vi ellers ville gjøre. Det er tøffe lusekrav og vi må fjerne fisken for å få vekk lusa. Dette er ett av tiltakene vi og andre gjør i Astafjorden. Men at vi permitterer er ikke noe nytt. Vi klarer ikke å holde produksjonen i gang hele året. Det er synd, men slik er det. Men samtidig har vi aldri hatt en så lang sammenhengende periode med slakting som vi har hatt nå, sier Bekkeli.

Høye priser

Lakseprisene har holdt seg høye i hele 2016. Gjennomsnittsprisen til oppdretter i spotmarkedet steg i forrige uke til 66,16 kr per kilo. Det er nærmere 27 kroner mer enn for ett år siden. Det er dobbelt så høye priser som på samme tid i 2014.

– Vi har jo hatt høye priser ei stund, i sommer var de enda høyere. Det er ikke å underslå at vi tjener penger for tiden. Men det betyr også at vi investerer betydelig. Vi trenger den inntjeningen vi kan få. Det er viktig å ha ryggrad i denne bransjen. Det så vi den gangen vi fikk laksesykdommen ILA. Det kosta oss dyrt, sier Bekkeli.

Et godt økonomisk år

– Men det er alltid et tankekors at det er for høye priser. Vi ønsker jo ikke at folk velger andre matvarer på grunn av prisene, sier Bekkeli.

– 2016 blir et bra år økonomisk for Salaks?

– Ja, så langt ser det ut som det blir et utmerket år for oss. Men det er viktig, ikke minst fordi vi investerer mye som på Salangsverket. Vi kunne ikke gjort dette om prisene ikke holdt seg gode over tid. Nå har også produksjonskostnadene gått mye opp de siste årene. Om lakseprisene går ned til et nivå det var for noen år siden ville mange fått problemer i dag, sier han.