SØRREISA: Ordførerens julegave, blir den kalt på folkemunne, den store, gratis julekonserten, som i flere år har vært lagt til lørdag før første søndag i advent. Da løsner julestresset et par timer, publikum finner veien til kirka i Tømmervika og får oppleve ei lisa i en ellers så travel førjulstid.

Ordførerens julekonsert er ingen vanlig julekonsert, men like mye en felles-scene for så mye av det som finnes i kommunens kulturliv, fra kor og vokalister til korps og band. Det er et sprang på mange tiår fra de yngste i Vennekoret til de eldste i Sørreisa mannskor. Det er geografisk og tidsmessig avstand til Tchaikovsky og Franz Gruber til Ola Bremnes, like mye som det er språklige og kulturelle forskjeller i referanserammene til Prøysens julekort og «Winter Wonderland».

Men alt passer inn i adventsbeskrivelsen som julekonserten i Tømmervik-kirka tegner i fargerik lyssetting foran den enkle og vakre altertavlen. Men like mye som konserten er en førjulsgave til publikum er den også et møte mellom alle dem som sørger for at Sørreisa er en rik kulturkommune, fra de yngste sangerne i Vennekoret, de litt eldre ungdommene i Young Voices, skolekorpset og musikkforeningen, mannskoret og damekoret, bandet Dr. Yes! og vokalgruppa CITE. Julekonserten er en scene for å møte hverandre i en felles opplevelse hvor musikere og sangere selv blir publikum for hverandre.

«Deilig er jorden» runger i allsang, damekoret synger «Let it snow» – som faktisk ikke er en julesang, men som gir juleassosiasjoner til alle nord for polarsirkelen – mens musikkforeningen fremfører et svingende jule-potpurri. Når Young Voices synger «Har du fyr» av Ola Bremnes, er det med like mye mørketidsstemning som når mannskoret fremfører Trygve Hoffs «Nordnorsk julesalme». Det er tradisjonelt, slik det skal være, når gjenkjennelsen fremkaller julefølelsen.

Men «Sømlaus natt» er en ny julesang, med tekst av Roy-Frode Løvland og melodi av bandet Dr. Yes!, bestående av Trond Lande, Steve Andrews og Haavar Sandnes. Tittel og innhold handler nettopp om en søm-løs overgang mellom himmel og jord.

Den tittelen rommer både julestemning og et godt motto for et stort, kulturelt møte.

vokalgruppe: CITE – Tonje Larsen, Ina Oskal Alexandersen, Christine Lande og Elisabeth Solheim Andrews.
stemningsfullt: A Christmas Blessing – Sørreisa damekor med dirigent Lise Løvland.
julesang: Bandet Dr. Yes!, Roy-Frode Løvland, Trond Lande, Steve Andrews og Haavar Sandnes, med sin nyskrevne julesang «Sømlaus natt».