ASPELUND: – Det var en spennende tur og vi har sett mange ting. Vi har vært på safari, og vi var på barnehuset der jeg traff hun som passet meg for ti år siden. Hun jobber der fortsatt. Det var kult, sier Jacob.

Avledningsmanøver

Guttene ble adoptert til Norge fra Sør-Afrika i veldig ung alder. Nå reiste de tilbake sammen med foreldrene, besteforeldrene, onkelen og lillesøsteren. På turen gikk de blant annet i frigjøringslederen Nelson Mandelas fotspor og besøkte byen Soweto der han vokste opp.

– Vi spiste på resturanten til en av de han var gift med, forteller Jacob.

Guttene og resten av familien fikk også oppleve de tøffe forholdene folk lever under og kriminaliteten i landet.

– Vi så bare en av dem, men om de var i grupper kunne de stjele lommeboka din før du visste ord av det. En avledet med å synge og så stjal de andre. Vi visste om det så vi holdt oss på avstand, forteller moren Maria Winther.

Fullt opprør

En av dagene under oppholdet måtte familien holde seg innendørs da det brøt ut et stort opprør i gatene rett ved der de bodde.

– Da begynte de å synge og ville at Jacob Zuma skulle gå av som president, forteller Kenneth, som syntes situasjonen var litt skummel.

Mange tusen hadde tatt til gatene og alt av skoler, barnehager og butikker holdt stengt.

– Selv om det var veldig nært der vi bodde var vi på en veldig trygg plass, og opprørerne kunne ikke komme inn på det området, forteller Maria.

Innsamlingsaksjon

Før familien reiste ned samlet de inn penger, fotballsko og utstyr.

– Vi hadde samlet inn 8.500 kroner til barnehuset og så hadde vi samlet inn fotballsko til skolen der, forteller Jacob.

– Vi kjøpte inn ny mikrobølgeovn som de trengte, masse bleier, morsmelkerstatning, pledd, håndduker og klær, sier Maria.

Familien besøkte også en barnehage for tenåringsforeldre.

– De var veldig flinke til å synge. Mødrene var mellom 13 og 20 år gamle. Barna fikk barnehageplass og mødrene fikk opplæring i barnepass, forteller Kenneth.

Full flom

En natt var det et forferdelig uvær og flom. På morgenen fikk familien uventet besøk.

– To gutter på omtrent 12 og 15 år hadde vært ute når det hadde vært flom. De hadde ikke fått sove, alt de hadde var vått og den ene hadde ikke ordentlig sko engang. De kom til porten og spurte om de kunne komme inn, forteller Jacob.

De kunne ikke slippe de inn, men familien ga guttene mat og klær. Jacob og Kenneth fikk tydelig oppleve forskjellene mellom Norge og Sør-Afrika, og utelukker ikke en retur til fødelandet.

– Den største forskjellen var at det var så mange fattige, sier Kenneth.

– Pluss at det er et race når de kjører. Prøver du å løpe over veien er du ferdig, legger Jacob til.

Hjelp: Pengene de samlet inn brukte familien på å handle inn mat og utstyr til barnehuset Florida baby house. Foto: Privat Foto: Privat