Rett på sak

1. Hvilken sak brenner du for?

- Varden Fotballklubb.

2. Hva gjør du for miljøet?

- Er miljøbevisst.

3. Fisk eller kjøtt?

- Fisk.

4. Hvem vil du ta med deg til en øde øy?

- Herleif Hanssen.

5. Hva er du redd for?

- Slanger.

6. Hva mangler i regionen?

- Et enda bedre høyskoletilbud.

- - - - - - - -

– Kan du noen ting om fotball, Hege Leiknes?

– Ja, det kan jeg. Jeg spilte aldersbestemt i FIL Fotball til jeg var 16 år. Jeg var også på kretslaget da jeg var 16 år, og vi ble faktisk uoffisielle norgesmester for jenter 16 år med kretslaget.

– Og så?

– Etter ungdomsskolen dro jeg til USA som utvekslingsstudent og var i Texas et år. I Texas stod damefotball veldig sterkt. På skolen hvor jeg gikk hadde jeg fotball som fag og da hadde vi en time hver dag på skolen og så trente vi to timer etter skoletid hver dag.

– Og da du så kom hjem?

– Da var jeg kjempegira og hadde lyst å spille videre sammen med de som jeg var blitt kretsmestere sammen med året før. Men da fikk jeg beskjed om at FIL Fotball ikke satsa på damefotball og at jeg måtte finne meg en annen klubb.

– Gjorde du det?

– Ja, det gjorde jeg. Den gangen var det Pioner som satsa jentesiden, og de hadde et godt etablert damelag.

– Spilte du der i mange år?

– Jeg tok overgang og spilte der i to og en halv sesong i 2. divisjon. Da måtte jeg slutte fordi jeg ble så skadet. Det var dårlige ankler og mye ondt.

– Er damefotball så tøff?

– Det hadde nok litt sammenheng med uflaks. Jeg har drevet med idretter som er sterkt belastende for ankler og knær, som for eksempel alpint. Og det har sin pris.

– Hvorfor vil du starte ny fotballklubb på Finnsnes?

– Det har sin bakgrunn i det som har skjedd i FIL Fotball. Jeg hører til den gruppa som ville hente A-laget heim og ville at seniorsatsinga skulle være mer synlig på Finnsnes over år.

– Men mange av A-lag spillerne går jo på skole i Tromsø?

– Det var ikke meningen å gjøre det over natta, men over tid.

– Hvorfor?

– Fordi at de skal være et forbilde for de yngre. At de skal være en synlig rollemodell, at de yngre ser dem, kjenner dem og blir inspirert.

– Og så kom dere med et innspill til FIL Fotball?

– Vårt innspill var at man over en tre-års- periode skulle flytte A-laget til Finnsnes. Et av tiltakene i den prosessen var at man i dag skulle begynne med å ha den kampforberedende trening før hjemmekamper også på Finnsnes.

– Og det sa årsmøtet nei til?

– Årsmøtet fikk ikke anledning til å ta standpunkt til det. Forslaget ble ikke lagt fram. Det som ble lagt fram var styrets forslag og der var ikke de innspillene tatt med. Årsmøtet har enstemmig vedtatt sin strategi og det har jeg all respekt for og ønsker dem lykke til.

– Hva skal dere i Varden Fotballklubb satse på?

– Vi skal satse på å bli en bredde og utviklingsklubb i Midt-Troms for gutter og jenter.

– Vi dere satse på et A-lag?

– Ja, et seniorlag for både damer og herrer. Det har vært gjort et utrolig godt arbeid på jentefotballsiden i regionen, både i FIL Fotball, FK Senja, Sørreisa, BOIF og Vårsol.

– Og guttesiden?

– Der har det også vært jobba godt i mange år, men få av de lokale spillerne når opp til å få spille 2. divisjons fotball i FIL Fotball og hos FK Senja. Det ønsker vi å gjøre noe med, vi vil gjerne at lokale spillere skal nå opp til å få spille på et høyt nivå.

– Du har fått så hatten passer?

– Jeg har fått en del kritikk og en god del ros. Jeg er ikke alene. Dette er ikke mitt påfunn. Dette er noe som har ulma lenge og som fikk fart da Jan Tore Bakli uttalte seg i Folkebladet om luftslottsatsing i FIL.

– I lederen i Folkebladet på onsdag hevdes det at dette er et spark på skinnleggen og vil gå ut over de eksisterende lag?

– Jeg tror at det tilbudet man har er avgjørende for hvilket lag man velger å spille på. Desto bedre tilbud, desto bedre kvalitet på spillerne. Lederen hadde overskriften ”Spark på skinnleggen”, men i et demokrati er det fullt lovlig og vanlig at man velger å gjøre noe annet når man ikke blir hørt. Men det vil ikke si at vi ikke ønsker å være i dialog med FIL Fotball.

– Du har gitt deg i politikken?

– Ja det gjorde jeg i 2007. Full jobb, tre små barn og en samboer som jobba i Tromsø, det var nok.

– Savner du den tiden?

– Nei. Det var lærerikt, for all del. Man kan ønske å kaste seg inn i en debatt av og til, men det er såpass mye negativt med å være lokalpolitiker, så det får være.

– Negativt?

– Jeg opplevde ved flere anledninger at folk hadde problemer med å skille mellom person og sak, det medførte en del ubehagelige situasjoner som jeg ikke ønsket at barna mine skulle involveres i. Og det politiske arbeidet tok for mye tid, rett og slett. Jeg ønsket å ha mer tid til annet organisasjonsarbeide, som FIL Turn for eksempel.

– Er du med i FIL Turn?

– Jeg er arrangementsansvarlig. Grunnlaget for all idrett, også fotball, ligger i gym og turn!

– Hvem er du?

– Jeg er født i Bærum og vi flytta til Finnsnes da jeg var åtte år. Oppvokst på Finnsnes. Etter grunnskolen ble det videregående i Finnfjordbotn. Så ble det siviløkonomstudie på BI. Jobba med transport og logistikk på Vinn i Narvik i et år, så ble det prosjektleder på Utviklingssenteret i fem år, etter det Fokus bank i 10 år og i dag jobber jeg i Sparebanken Nord-Norge.

– Hobbyer?

– Organisasjonsarbeid, og så strikker jeg litt og lager mat.

Lederen av den nystifta Varden Fotballklubb har en lang karriere bak seg som aktiv fotballspiller. Foto: Birger Caspersen